Как да похарчим по-малко в супермаркета, въпреки търговските трикове

02.03.2020 / 13:19 0

Позната ли ви е следната ситуация: отскачате до магазина само за хляб, но се връщате цял час по-късно с цяла камара непланирани покупки? Можете да сте сигурни, че това не е случайно.

Супермаркетите правят всичко по силите си да ни провокират да купуваме повече – пускат промоции, раздават карти за лоялни клиенти, подреждат продуктите с по-висока цена на нивото на погледа, и този списък е далеч от изчерпателен. Как тогава можем да взимаме рационални решения за парите си и да не съжаляваме за някоя покупка още преди да сме се прибрали?

В тази статия сме подбрали няколко съвета за спестяване, с които можете да намалите излишните разходи при пазаруване:

Не пазарувай на празен стомах

Сигурно вече сте чували това първо и златно правило, но то се е превърнало в клише с добра причина. Усещането за глад кара всичко да изглежда в пъти по-апетитно и лошите решения няма да ви подминат. Оставете седмичното пазаруване за момент в който се чувствате спокойни и ще можете да избирате по-съзнателно кой разход е оправдан, и кой не.

Пазарувай по списък

Ако не знаем за какво сме тръгнали, вероятността да завършим обиколката с разумни покупки е минимална. Разхождайки се безцелно покрай щандовете рискувате да оставите сериозна сума на касата, без кой знае каква полза. Помислете от какво се нуждаете всъщност и не позволявайте средата да диктува поведението ви вместо вас.

Не залитай по „промоции“

Не купувайте нещо, само защото цената му е намалена. Често промоциите са рекламирани с фрази като „спести 20%“, но не забравяйте, че това ще е спестяване, само ако така или иначе бихте купили продукта и на пълна цена. В противен случай покупката ще бъде само един дпълнителен, излишен разход.

Пазарувай по-рядко

От разположението на самите супермаркети, през музиката и аромата на препечен хляб по алеите, всичко е проектирано със едничката цел да ни изкуши да потребим повече. Дори когато го осъзнаваме обаче е спорно доколко влиянието на тези похвати отслабва. Един от най-простите начини да похарчим по-малко е да пазаруваме за по-дълги периоди – така по-рядко ще изкушаваме от многобройните маркетингови послания, а и ще имаме добър повод да си съставим списък с истински смислените покупки.

Мислете за цената във време, а не в пари

Как решавате дали цената на нещо е ниска или висока? Следващия път щом се чудите дали една покупка си струва или не, помислете колко време трябва да работите, за да изкарате парите за нея. Така много по-лесно ще елиминирате излишно скъпите „глезотийки“ и ще се придържате към необходимото.


 

PETEL.BG се дистанцира от самото начало от съобщаването като извънредна новина на броя на починали стари хора в Италия, Испания и други страни с голям процент възрастно население.

Засега няма никакви данни, които да показват, че има някакво увеличение на средната сезонна смъртност в нито една от страните, което да налага тази статистика да се съобщава като извънредна новина. 

Информирайте се от достоверни източници! 

Не се подавайте на манипулации и на вероятни опити на измамници и политици да използват извънредната финсова криза за користни лични цели. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тукПоследни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама