Как да разберем кои витамини ни липсват? (научи тук)

11.07.2014 / 14:01 0

През преходните сезони, когато слънцето ту препича, ту се крие зад облаците, много често се чувстваме унили и изморени. Работоспособността ни е под критичния минимум, а настроение нямаме никакво. Естествено отдаваме това неразположение на умора, липса на чист въздух, заседналия начин на живот,... А причината може да е много банална - липса на витамини. Не е нужно да си доктор, за да разбереш проблема. Достатъчно е да се вгледаш в себе си.

Обърнете внимание на някои типични симптоми, които ще "сигнализират" за съществуващпроблем

КОСАТА

Като начало погледнете косата си. Когато организма е здрав косата е силна и блестяща. Когато косата е суха, вяла, чуплива и "прилича на слама" това е категоричен признак, че имате недостиг на витамини.

Кожата на главата също може да дава сигнали. Ако тя е суха и ви сърби това е сигурен признак за липса на витамин Е, а ако по главата се появява дерматит - това говори или за липса на витамин А, или на витамини от В-групата.

Когато косата ви прекалено бързо се омазнява, може да се говори за липса на рибофлавин, а при засилен косопад - най-често става дума за недостиг на фолиева киселина или на витамин С. Пърхутът, говори за недостиг на витамив В6 и В12 или недостиг на ненаситени мастни киселини.

НОКТИТЕ

По-нататък погледнете ноктите си. Здравите нокти растат добре, имат равномерен цвят, гладки са, а кожата около тях е бледо-розова, без рани и напуквания. Когато ноктите ви са чупливи, разслояват се, имат жълтеникав цвят, можем да говорим за недостиг на витамин С. Беленето на кожата около нокътя също не е случайно - говори за липса на витамин А или витамин Е, а ако пръстите ви изтръпват трябва да се замислите за витамини от В-групата.

КОЖАТА

Най-вярното "огледало" на витаменния дефицит е кожата. Сухата кожа на лицето, както и преждевременното появяване на малки бръчици свидетелстват за липса на витамините А и Е, а така също и на никотинова киселина.

Мазната, лющеста се кожа говори за дефицит на витамин В2, а появата на акне и червени петна - дефицит на мастни киселини.

Ако често страдате от алергии и дерматити, значи имате проблем с витамините от група В и витамин Н (биотин). При липса на витамин Н по кожата могатда се появят тъмни, кафяви петна. Сърбящите кожни дерматити съчетани със сухота на кожата говорят за недостиг на витамини от В-групата, особено витамин В3 или В6, в съчетание с недостиг на йод.

ОЧИТЕ

При недостиг на витамини възникват проблеми и с очите. Най-често се проявява като световъртеж и поява на "звездички, пеперуди" пре очите. Особено при резки движения. Най-често причината е в дефицита на витамин D. При отслабване на нощното (когато лошо виждате и се ориентирате в тъмното) обикновено говорим за недостиг на витамин А. Чести признаци за подобен дефицит са и възпаленията на очите, усещането че "имаш пясък в очите", парене в очите - особено вечер, честа поява на ечемик на окото.

Има още много признаци за недостиг на витамини, с които по един или друг начин алармира организма:

- устните съхнат и се напукват;

- Намалява апетита;

- чести простуди, повишено кръвно налягане, отичане ва краката вечерно време;

- често главоболие.

 

bgfermer.bg


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама