Как да си изберем магазин, от който да закупим компютърна техника втора употреба?

03.12.2021 / 10:08 0

Покупката на компютърна техника втора употреба може да бъде отлично решение, както за лично ползване, така и във връзка с реализиране на професионални задачи. Такава сделка може да бъде в пъти по-евтина от заплащане за чисто нова машина (или машини), без да има съществена качествена разлика. На пазара са налични адекватни и отлично работещи опции компютри втора ръка, подходящи за множество дейности. Но трябва да сме сигурни, че мястото, от което пазаруваме, е надеждно. За целта е препоръчително да се обърнем към доказан с високата си репутация магазин като PCLife, където ще получим това, което виждаме в описанието на съответния продукт.

Да рискуваме ли със случайни обяви в интернет?

В онлайн пространството можем да осъществим сделка с друго физическо лице. Отваряме Google, пишем фраза от рода на “лаптопи втора ръка” и попадаме на доста примамливи като цена и декларирани параметри обяви в интернет.

Но как да сме сигурни, че описанието, а дори и изображенията, отговарят на действителността?

Ако има как да проверим на място машината, може и да разберем дали тя отговаря на спецификите, дадени в обявата. И пак не е сигурно, защото не всеки, който работи с лаптоп, е специалист по хардуер и софтуер. А ако пък става дума за плащане и доставка на компютърна техника втора употреба, без да е проверена, то покупката става наистина рискова. Въпрос на късмет, може да попаднем на приличен ноутбук, но и да вземем такъв с проблеми, чието решаване изисква харченето на допълнителни средства.

Това е основна причина да се насочим към магазини за компютърна техника. Фирмата, която управлява такива търговски обекти, били те физически или виртуални (а може и двете опции да са налични в едно), е задължена да предоставя на потребителите вярна и пълна информация за своите продукти. И това важи не само за нови десктопи и ноутбуци, но и за компютри втора ръка. Ако търсенето ни е насочено именно към такива машини, ето кои фактори трябва да вземем предвид:

Репутация на търговеца

Има много магазини за компютърна техника, но всички ли са достатъчно надеждни и коректни? Ако сме набелязали конкретен сайт за продажба на лаптопи и десктопи, можем да направим бърза проверка в интернет за мненията на потребителите. Не отнема много време, като трябва да сме наясно, че недоволните клиенти обикновено са по-гласовити от удовлетворените. Търсим не само количеството, но и качеството в коментарите. А ако негативните коментари като цяло липсват или са малко, то можем да се насочим в тази посока.

Асортимент

В онлайн магазин за лаптопи втора ръка очакваме да открием разнообразие от марки и модели. Когато такова е налице, то може да смятаме, че фирмата, която предлага съответните продукти, е на ниво, за да запълни максимума от възможни ниши като ценови диапазон и технически характеристики.

Сервизна поддръжка

Всички компютри втора употреба имат нужда от преглед, поправка и оптимизиране, преди да бъдат предложени на пазара. Магазин за секънд хенд техника трябва да предлага такъв вид услуга, включително и за машините, които продава.

Гаранция

Има ли такава за лаптопи втора употреба? Да, гаранция се дава не само за нови машини. А това е и доказателство за коректността на търговеца. Отличен пример е PCLife, където клиентите обикновено получават сертификат за срок от 6 до 12 месеца за употребяваното устройство, което са купили.

Трябва да обърнем внимание и какви са условията за доставка, колко бързо можем да получим желания продукт и т.н. А не е без значение и това дали към дадения хардуер получаваме и софтуер и ако да - на каква цена. Въпросите могат да бъдат много, но ако обърнем внимание на описаните стъпки, можем да открием качествен компютър, отговарящ на бюджета.

 

*публикацияЗа реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама