Как да сме жизнени и заредени с енергия през празничните дни
Пищната празнична трапеза и споделянето на храна е неотменна част от кулинарните традиции в България. Подготовката за празника, пазаруването, готвенето, „слагането на масата” и идването на гости са част от културно-битовия модел на българина. За съжаление прекомерната употреба на храна вече е част от културата на хранене и запазването на балансирано поведение спрямо празничните трапези е все по-трудна задача и все по-голямо предизвикателство.
Предлагаме ви няколко стъпки, за да останете във форма, жизнени и заредени с енергия преди и след празничните дни.
-
Намирайте време да забавите темпото и да успокоите мислите и емоциите като изпиете бавно и на малки глътки чаша минерална вода със стайна температура. Понякога не успяваме „да обработим” напрежението, което върви ръка за ръка с положителните емоции през празничните дни, а минералната вода предоставя множество ползи за организма благодарение на богатото разнообразие от минерали в нейния състав. Минералната вода ще ви зареди с енергия и ще подобри водния баланс в организма, който е от съществено значение за нормалното функциониране на всички органи и телесни функции.
-
Минете на лек хранителен режим в дните преди празника с повече течности и по-малко плътна храна.
-
Запасете се с газирана минерална вода, ако ви очаква трапеза отрупана с ястия и кулинарни шедьоври. Познатата нискоминерализирана газирана вода Devin, известна с уникалната си комбинация от минерали и фина газировка от естествен произход, повлиява благоприятно на вкусовите рецептори в устната кухина и по този начин помага да се насладите пълноценно на храната си.
-
Разреждайте алкохолните напитки. По време на празника газираната минерална вода с лед и лимон отново ще ви се притече на помощ и ще е от полза за предотвратяване на свръхконсумацията на алкохол и последващият махмурлук, който всъщност е форма на обезводняване.
-
Планирайте точно колко храна и напитки ще консумирате и се придържайте към плана си. Това ще ви помогне да сте спокойни и да се насладите на празника и на приятната компания.
-
Яжте сякаш дегустирате, на малки порции и хапки. Българската традиция повелява всичко да се изяжда, така че накрая чинията да остане празна, но не забравяйте, че вие определяте количеството храна, което да консумирате.
-
Яжте бавно и продължително. Така няма да стресирате стомаха, черния дроб и жлъчката си.
-
Чистият въздух, слънцето и водата са в основата на здравословния начин на живот. Направете си план за разтоварващ режим в дните след празника – повече движение и спорт на слънце и чист въздух сред природата, както и повече чиста натурална минерална вода ще ви помогнат както на физическо, така и на емоционално ниво.
-
Намерете правилния за вас начин! Всички си приличаме, но и всеки от нас е различен. Ето защо е добре намерим нашия собствен начин за удоволствие от храната, балансирана диета и здравословен начин на живот без залитане в крайности.
*публикация
За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg
Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!
Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!
За да продължите, трябва да се регистрирате в сайта