Как отлежава уискито
При отлежаването на уиски няма писани правила, а единствено знания, години опит и отдаденост. На пазара може да срещнете 10 и 25 годишни уискита на едни и същи цени. Това е така, тъй като в някои случаи годините не са показател за качество. Под внимание се вземат начина на отлежаване, вида на дървото, бъчвата, условията на съхранение и не на последно място уменията на специалистите в дестилериите.
Значението на бъчвите
Според Американското законодателство бърбъна например трябва да отлежава минимум две години в нови дъбови бъчви. При подготовката бъчвите се обгарят от вътре преди да влязат в употреба, тъй като това помага на уискито да проникне в дъба и допринася за специфичния цвят, вкус и аромат. Обгарянето освобождава желаните аромати на дъба, но също така премахва и не толкова желаните. Американските производители на бъчви предлагат три степени на обгаряне: светло, средно и алигатор, като последната степен на обгаряне изгаря дървото до толкова, че оставя по него следи, наподобяващи кожа от алигатор.
Едни от най-широко използваните бъчви за отлежаване на алкохол са тези от бял американски дъб. Законът отвъд Океана гласи, че бъчвите, използвани за отлежаване на бърбън се пълнят само веднъж, без значение, че имат потенциал още дълго да освобождават от своите качества. Практиката е да бъдат използвани първо за отлежаване на бърбън и след това да бъдат продавани на производители за отлежаване на други видове напитки. Всеизвестен факт е, че уискито и бърбънът са конкуренти, но когато става въпрос за отлежаване са идеалната двойка.
Съхранение
В днешно време някои дестилерии вземат по-крайни решения и разработват свои собствени бъчви, които се основават на сериозни изследвания и проучвания - какъв е вида на дъба, къде е расло дървото, колко годишно е и дори каква е продължителността на зимата в този район.
От изключително значение за крайния резултат е и къде и как са съхранявани бъчвите със скъпоценната течност като всяка дестилерия има собствени методи и техники на складиране. Някои от основните фактори за пълноценното отлежаване на алкохола в бъчвите е от какво са направен пода и стените, колко добре са вентилирани помещенията, какво е нивото на влажност на въздуха и на колко етажа се складират буретата.
* публикация
За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg
Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!
Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!
За да продължите, трябва да се регистрирате в сайта