Как се сече незаконно в присъствие на горски служители (Видео)

13.10.2017 / 07:50 1

Снимка: btv

Преди месец горските инспектори заловили над казанлъшкото село Горно Съхране група секачи. Незаконната дървесина излизала от гората въпреки присъствието на служители от близкото горско стопанство.

„Отидохме рано сутринта, още в тъмната част на денонощието, и установихме, че със знанието на наши колеги от Държавното ловно стопанство (ДЛС) „Мазалат“ се сече в непозволен район – разказа Георги Дончев, главен инспектор в ЮИДП. – Говоря за един вид организирана група, дали е престъпна ще кажат компетентните органи“.

Сечището е на 800 метра височина и щетите се виждат ясно. Засегнати са 185 декара, а с булдозер е прокаран половин километър път.

Сечени са габър, бук и дъб, макар в близките седем години на това място да не се предвижда сеч. Повалянето на дървета е продължило и след първоначалната инспекция и установяването на незаконните действия.

„След една такава сеч може би след около 20 – 30 години тук ще имаме младеняк... при евентуално добро стечение на обстоятелствата в следващите години“, оцени инж. Тодор Начев, експерт в ЮИДП.

Освен секачите, инспекторите сварват в участъка и трима служители на близкото ловно стопанство „Мазалат“.

„Двама инженери е имало тук и един горски служител. Били са смутени, не са дали адекватен отговор“, каза Дончев. И продължи: „Доколкото знам, тези хора продължават да работят. В случая не само трябва да бъдат наказани, най-малко – отстранени от служба“.

Наказание за служителите няма, а в ловното стопанство недоумяват какъв е проблемът.

Според Валентин Велев, заместник-директор на ДЛС „Мазалат“ „нашите служители са били със съвсем друга задача там“. Той обаче не уточнява каква.

Служителят на стопанството, който е избягал по време на проверката – Цветан Цветанов, отрича да се е опитвал да се скрие. Излязъл от гората, за да вземе кафе.

На въпрос дали е видял незаконната сеч, той отговаря: „Ами значи... какво означава незаконна сеч?... Просто карах по пътя... може да съм я пропуснал“.

Директорът на ловното стопанство обяснява, че не вижда връзка между секачите и подчинените си, а документите по скандалния случай дори не са стигнали до него.

Според горските инспектори много често подобни случаи се решават в съда. Поради липсата на конкретни доказателства за съучастие на горски и секачи, рядко се стига до уволнения.

Всяка минута очаквай сензационна новина в PETEL.BG!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

Публикувай директно сам без цензура във "Фейсбук" групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
1 (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Един лесовъд казваше - от закона и гората трябва да се изкарат Брежнев и брежневистите
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама