Как се цикли паркет

13.06.2022 / 09:00 0

Различните паркетни настилки са използвани от векове, като популярността им се увеличава и намалява с промяната на времето и тенденциите в интериора. Ако някога паркетът е бил основен елемент във всеки величествен дом, сега той е по-скоро рядкост. Ако се преместите в нов дом и откриете стар паркет под изтъркан килим, това е повод за радост.

Паркетните подове могат да бъдат възстановени в предишната им слава в няколко стъпки, независимо дали сте решили да бъдете смели и да опитате това сами, или да използвате професионална услуга за циклене на паркет. Много фирми предлагат цялостна реставрация на паркет, за да се изцикли, полира, оцвети и запечата вашия под с професионално качество.

Понякога статиите тип "направи си сам" могат да бъдат изключително полезни, но въпреки това деликатното циклене на  паркет вероятно не е сред тях. То е трудно, отнема много време и изисква повече оборудване, отколкото ако циклите обикновен паркет. За тези, които разполагат с достатъчно време (и търпение), ето важните стъпки, свързани с успешното циклене на паркет:

Преди да започнете да циклите, трябва да разберете какъв е видът на паркета в дома ви. Масивната дървесина и изкуствените подове изискват малко по-различни методи, като изкуствената дървесина ви оставя много по-малко възможности за грешка.

Моделът на пода и текущото му състояние също ще определят метода за циклене на паркет. Например по-стар или по-повреден под с множество фуги между дъските ще изисква допълнителна стъпка за запълване на пода. Ако не успеете да запълните правилно фугите с шлайф за паркет, може да се получи неравномерно покритие. Подобни допълнителни детайли могат да имат огромно значение и да определят цялостния успех на възстановяването.

 

ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ПАРКЕТ СТЪПКА ПО СТЪПКА:

Има много противоречиви мнения относно техниката за циклене на паркет. Ние препоръчваме да циклите паркета в прави линии. По този начин ще избегнете прекалено силно шлифоване на някои паркети или прекалено силен натиск върху всяка отделна паркетна дъска и риск от трайно увреждане.

Погледнете пода си и мястото, където светлината пада естествено, за да циклите в същата посока като светлината. Не се опитвайте да използвате диагонални или по-технически техники, когато става въпрос за посоката, тъй като това може да доведе до неравномерно покритие, особено когато става въпрос за "Направи си сам".

Започнете с хартията с най-висока зърнометрия и намалявайте с всяко циклене, както бихте направили с типичен дървен под, и винаги циклете и шлайфайте под постоянен 45-градусов ъгъл.

 

ТРЯБВА ЛИ ДА ОПИТАТЕ ДА ЦИКЛИТЕ ПАРКЕТ В ДОМАШНИ УСЛОВИЯ?

Въпреки че може да е изкушаващо да циклите сами дървен под, за да спестите разходи, подготовката, широкият набор от оборудване и дните, които са необходими, за да се получи правилно, го правят сложна задача, на която трябва да намерите решение.

Ако наемете професионалисти, те могат да посетят дома или имота ви и да извършат целия процес на циклене на паркет за половината от времето и то да го направят на професионално ниво. Като оставяте екип от експерти да свърши работата, вие елиминирате риска от потенциално непоправимо увреждане на пода и можете да бъдете спокойни, знаейки, че подът ще бъде безупречно завършен.

 

* публикацияПроверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама