Как ще се финансира сделката за ЧЕЗ?

27.02.2018 / 19:44 6

Снимка: bTV

Банките, които ще финансират „Инерком” за покупката на ЧЕЗ, са няколко. Детайли около финансирането на сделката публикува днес авторитетният чешки в. „Лидове новини”. Част от информацията е официална.

От „Инерком” отричат участието на офшорни компании във финансирането. От ЧЕЗ в Прага запазиха мълчание с аргумента, че „тази информация е чувствителна”, съобщава БиТиВи.

На въпроси на bTV от „Уникредит Булбанк” се позоваха на банковата тайна и не коментираха. От Първа инвестиционна банка отрекоха да са поемали ангажименти за финансиране на сделката. Още миналта седмица от Българската банка за развитие отрекоха, че ще финансират сделката. До момента не сме получили отговор имат ли намерение да рефинансират стар заем на ЧЕЗ, каквато информация се появи.

„Говорител на ЧЕЗ ни потвърди, че са имали писмо от Българската банка за развитие”, заяви пред bTV Веселин Вачков от „Лидове новини”. 

Разследването се базира на информация, получена в Надзорния съвет на ЧЕЗ, обясниха от изданието. Според нея, освен със собствени средства, „Инерком” ще финансира сделката с банкови кредити и заеми от две офшорни фирми. В една от тях съсобственик е руско-грузинският бизнесмен Паата Гамгонеишвили, който развива бизнес и у нас.

„Информацията е, че това са източниците на фирмата купувач. Дали в крайна сметка ще използват тези източници или други, не мога да ви кажа”, обясни Веселин Вачков. 

От „Инерком” отново отказаха подробности, тъй като „финансирането на сделката предстои да бъде приключено”.

От Комисията за енергийно и водно регулиране на този етап не могат да проверят сделката. Гарантират обаче, че продажбата няма да се финансира чрез сметките ни за ток.

„Заемът, който ще вземе г-жа Върбакова, няма да натовари българските граждани и няма да се плаща през цената на тока”, увери шефът на КЕВР Иван Иванов. 

 

По-рано днес бивш директор на ЧЕЗ у нас обясни, че дружеството решило да се изтегли от страната ни още през 2013 г., когато високите сметки за ток свалиха първия кабинет „Борисов”.  „В България ситуацията в енергийния сектор е доста трудна и не се учудвам, че големите играчи не искат или нямат апетит да инвестират”, каза Петър Баран, бивш оперативен директор на ЧЕЗ в България. 

Според Баран няма институция в България, която може да спре сделката. „За да има една сделка, трябва да има продавач и купувач. ЧЕЗ не е виновен, че са се появили такива компании”, коментира той.  Единствената спирачка според Баран е, ако „Инерком” се откажат или изникне проблем с финансирането на сделката.

PETEL.BG се дистанцира от самото начало от съобщаването като извънредна новина на броя на починали стари хора в Италия, Испания и други страни с голям процент възрастно население.

Засега няма никакви данни, които да показват, че има някакво увеличение на средната сезонна смъртност в нито една от страните, което да налага тази статистика да се съобщава като извънредна новина. 

Информирайте се от достоверни източници! 

Не се подавайте на манипулации и на вероятни опити на измамници и политици да използват извънредната финсова криза за користни лични цели. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
2
kris (преди 2 години)
Рейтинг: 120128 | Одобрение: 503
Гинка е просто селско момиче, което още не осъзнава нито какво е налапала, нито какво и влиза отзад......Това което всички виждаме, или по-точно ни позволяват да видим, е само върха на айсберга.....! Скандалът тепърва се разраства, вече премина границите на България и което е сигурно, не само ще горят още бушони, но ще хвърчат глави.....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
13
0
Ефир 2 (преди 2 години)
Рейтинг: 1338 | Одобрение: 508
Гинка започна телевизионните си изяви с лъжи. Да видим до къде ще я докарат с този грабеж.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама