Как ще се отрази на България решението на Тръмп за Йерусалим?

07.12.2017 / 19:37 3

Палестинци и израелци у нас следят с тревога събитията

Решението на Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел нажежи страстите. Палестинци и израелци, които живеят у нас, следят с тревога развоя на събитията, съобщава Нова тв.

Тази криза може да се отрази и на България в контекста на отражението, което ще има върху Европа. Позицията на страната ни е в унисон с тази на повечето страни-членки на Съюза.

На обратно мнение обаче са например в Чехия, където обмислят да последва примера на Съединените щати, а това, според заплахите на палестинците, означава война. За израелците пък означава мир.

Полюсните реакции не само на основните герои в конфликта, но и на света. Трудно може да се очертае дори близкото бъдеще на Близкия Изток. Едните са  сигурни,че това е началото на нова жестока война, другите - че това е началото на дългоочакван мир.

Йерусалим е ябълка на раздора от години. Израел настоява, че това е негова вечна и неделима столица още от древни времена. А палестинците виждат Източен Йерусалим като столица на своята бъдеща палестинска държава. В тази посока се движеше и концепцията „две държави-два народа”, която пазеше крехкия баланс и зад която като застана светът. С решението си обаче, смятат анализатори, Тръмп обезмисля преговорите.

„Тук трябва да се запитаме каква ще е мотивацията на Палестина да участва в мирни преговори, като този въпрос вече е решен”, смята международният анализатор Мартин Табаков.

Решението на американския президент на пръв поглед трябваше да е американска подкрепа за Израел. Според анализатори обаче е по-скоро непремерена услуга за Палестина.

Според коментаторите двете основни фракции в Палестина оставили различията и се обединили срещу Израел и Съединените щати. Във вътрешнополитически план обаче Тръмп си осигурил електоралното одобрение.

„Това със сигурност ще го бонифицира в САЩ, защото признаването на Йерусалим за столица на Израел едно от нещата, които са много характерни за Републиканската партия”, казва Табаков.

Проблеми ще последват и за Европа. Не само заради заплахите на Палестина,че няма да простят. Но и заради последиците, които Европа добре познава при всеки конфликт в Близкия Изток.

„Йерусалим е свещен град и територия за трите световни религии. Всяко решение за оспорвания статут трябва да бъде в рамките на дипломатически преговори между палестинския и израелския  народ, както и ООН.

Главното мюфтийство също излезе с позиция. То изрази безпокойството си от възникналия конфликт и предупреди, че световният мир е в огромна опасност.

"Близкият изток е буре с барут, а фитилът е Йерусалим. Във времена, в които светът е толкова нестабилен, а глобалният тероризъм е във възход,  тази постъпка би подхранила фанатизма и насилието. Едностранните актове няма да спомагат мирното разрешаване на конфликта, който датира от десетилетия и търси решение", обявиха от Мюфтийството, като призоваха световните лидери за диалог под егидата на ООН.   

Междувременно, външното ни министерство и посолството в Тел Авив предупредиха за публични демонстрации и локални прояви и предупреди сънародницните ни да избягват пътувания до Йерусалим и Витлеем, както и в Палестинските територии, освен при крайна необходимост.

"Предвид възможността за публични демонстрации и протестни прояви и в други държави от Близкия изток и Северна Африка, призоваваме българските граждани, пребиваващи в региона, да проявяват повишена бдителност и да избягват публични места с масово струпване на хора, да се осведомяват за обстановката и да изпълняват стриктно указанията на властите", казват от министерството. 

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
1
БАЙ ДАСКАЛ (преди 10 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Йерусалим е свещен град и територия за трите световни религии. ============================================================================= Трите основни религии са християнство, ислям, индуизъм.Не съм чувал индуистите да претендират за Йерусалим!
1
0
х (преди 10 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Имам чувството, че българите някой ги е подменил, иначе не мога да си обясня такива дебилски коментари, като долния. 500 г. робство, явно са били малко...Днес Израел, утре ще е в България...осъзнайте се и се събудете! 
1
2
ккк (преди 10 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
 Палестинците са бедни и слаби и няма кой да ги защити но интересното тука не е че силния побеждава слабия а бездействието на целия свят и доказателството че все още не сме толкова цивилизовани колкото ни се иска 
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама