Какъв е профилът на родителите склонни да изоставят дете?

11.10.2019 / 01:05 1

БНТ

Над 1000 деца са изоставени през миналата година, сочи справка на Агенцията за социално подпомагане, предоставена на БНТ.

Какъв е профилът на родителите, склонни да изоставят детето си? Йоана Миланова потърси отговор на този въпрос.

Близо половината от децата са изоставени още в родилния дом - 441. На първо място в негативната статистика за най-много изоставени деца сред областите са Пловдив - 115. Следват Стара Загора и София-град.

През 2018 г. върнатите в семействата деца са близо 500. До 31 август тази година техният брой е 275.

През 2019-та социалните служби са работили по над 3000 случая, опитвайки се да предотвратят раздялата на родители и деца. От тях успешно приключилите са 1272.

Според психолозите няколко са рисковите групи родители, които най-често изоставят децата си.

Най-често причината за изоставяне на собственото дете е липсата за пари за неговото нормално отглеждане.

Младен Владимиров - психолог: Хората, които заради липсата на възможности да осигурят необходимия стандарт на своето дете такъв, какъвто си го представят решават, че по-добре държавата или осиновители да поемат грижата за него

И още - такова решение взимат и родители на деца с увреждания, както и такива с психични разстройства. Макар на много хора да изглежда странно, но има семейства, за който детето не е ценност.

Младен Владимиров - психолог: Каквито и да са причините те просто гледат на детето като нещо ненужно, като зъб, "който ме боли и трябва да го извадя и с това да се приключва.

Според социалния министър последният случай от столичния квартал "Люлин" показва защо е необходимо да има система за закрила на детето, която да работи активно, за да се предотврати неговото изоставяне от родителите му и какво да се прави в случай, че има такъв риск.

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: В този случай задачата на социалната система е наистина да приложи бързо, адекватно действие. Да убеди родителите, че трябва да се грижат, че това дете е тяхно.

Родител не се става само с взимането на акта за раждане, категорични са психолозите.

Младен Владимиров - психолог: Това е един процес на израстване, процес на еволюция.

Психолозите съветват: да бъдат наблюдавани като рискови групи трайно безработните родители, самотните майки, домакинства, където има данни за домашно насилие и майки, и бащи със зависимости.

А кои най-често са причините институции да извеждат деца от семействата им?

От Агенцията за социално подпомагане казват, че тези родители не разпознават или пренебрегват потребностите на децата, поставят ги в риск, упражняват насилие или ги тласкат към просия или проституция.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама