Каква е разликата между електронните цигари и устройствата за нагряване на тютюн?

20.06.2021 / 08:00 0

Тютюнопушенето е основен здравен проблем, защото води до редица сериозни състояния и заболявания, а броят на пушачите в световен мащаб е изключително голям. По данни на СЗО над 8 милиона души умират годишно от заболявания, свързани с тютюнопушенето, като 1,2 милионa от тях са пасивни пушачи. Хората от тази група също страдат от вредния навик на близките си, тъй като при горенето на цигарата, в цигарения дим се съдържат много вредни и потенциално вредни вещества.
В последните години на пазара се появиха различни бездимни алтернативи на конвенционалните цигари - електронни устройства за нагряване на тютюн и електронни цигари. Ето как функционират те и каква е разликата помежду им.
При цигарите тютюнът изгaря при температури от порядъка на 600 до 800оС. Горенето предизвиква процеса термичeн разпад, при който се образуват цигарен дим и пепел. В дима се съдържат над 7000 вещества, 93 от които са включени в официалния списък на Американската агенция по храните и лекарствата - FDA като вредни или потенциално вредни, причина за редица заболявания, свързани с пушенето. Цигареният дим се характеризира и със наличие на твърди частици, които се вдишват от пушача или се отлагат във филтъра на цигарата. Тези остатъчни частици в дима, когато се премахне никотина и водата, са широко познати като „катрани", които са вредни за целия организъм и особено за дихателната система.
За разлика от цигарите, електронните цигари и електронни устройства за нагряване на тютюн работят на принципа на нагряването, а не на горене. При тях се достига до много по-ниски температури - в порядък от около 230оС до около 350оС. При тези температури не настъпва процес на горене, не се образува дим, а се отделя аерозол - водна пара, съдържаща никотин и други вещества, които са намалени в сравнение с тези в цигарения дим.
При електронните устройства за нагряване на тютюн се използват специално изработени тютюневи стикове, които са направени от истински тютюн. При поставянето им в устройството те се нагряват и се отделя аерозол, без дим и пепел.
Електронните цигари работят с нагряване на течност, в която обикновено има добавен никотин, а понякога и овкусители, като при употребата им също няма дим, а се образува аерозол, съдържащ никотин.
Именно липсата на горене е и основната разлика между бездимните алтернативи и цигарите - съставът на аерозола при нагряване е коренно различен от този на дима при цигарите.
В последните години расте броя на научните изследвания и експерти, които сочат, че бездимните алтернативи на конвенционалните цигари имат място в борбата с тютюнопушенето, като част от прилагане на стратеги за намаляване на вредата.
Това не означава, че устройствата за нагряване на тютюна и електронните цигари са безопасни или безвредни. Те съдържат никотин, който е силно пристрастяващ и те не са предназначени за употреба от непушачи или непълнолетни лица. Този тип изделия са предназначени единствено и само за пълнолетни пушачи, които не се отказват и биха продължили да пушат конвенционални цигари.
Независимо от потенциала на бездимните алтернативи да намалят вредата в сравнение с пушенето, въвеждането и спазването на строги разпоредби за контрола и продажбата им е от изключителна важност. В Европейския съюз действат ефективно строги правила и изисквания към електронните цигари, никотиновите течности и системите за нагряване на тютюн, които производителите са задължени да изпълняват.
 
Материалът е публикуван с подкрепата на Филип Морис България.
Снимка: PMI
 
*публикация
 


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама