Какви права има ТОЛ полицията, може ли да спира и глобява сама

21.03.2019 / 13:32 1

Снимка Булфото

Над 300 пътни служители в новото звено ТОЛ полиция, предстои да назначи АПИ до юли. Общо 680 ще бъдат ТОЛ полицаите, които ще следят на пътя дали водачите имат валидна електронна винетка, а впоследствие и дали за камионите е платена нужната ТОЛ такса. Има ли право ТОЛ полицията да ни спира без присъствието на органите на МВР и да ни санкционира по Закона за движението по пътищата? Какви са правата на ТОЛ полицията според ЗДвП? Ето и подробният отговор на тези въпроси, публикуван на сайта на СБА, предаде auto.blitz.bg.

Припомняме Ви, че заради възникнали проблеми в началото на 2019 година с електронните винетки, бе даден реверанс към шофьорите от 15 дни, по време на който ТОЛ полицията нямаше да санкционира за липсата на закупена и валидна електронна винетка. Последваха няколко оставки на високо равнище в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) заради гафовете с въвеждането на новата система.

От 1 март обаче започнаха засилени проверки на ТОЛ полицаите. Вследствие на тези проверки възникнаха и редица въпроси, на които отговаряме в този материал.

Да, ТОЛ полицията има право да ни проверява на пътя, да изисква документи от нас, да ни санкционира и то без присъствието на органи на МВР и съответно Пътна полиция.

Това е възможно според Чл. 167а. от Закона за движението по пътищата, който дава не малко правомощия на ТОЛ полицията, сред които: те могат да спират движещи се МПС на пътя, да изискват и проверяват документи за самоличност и всички документи на съответното МПС, да заснемат чрез камери нарушенията, да вземат свидетелства за регистрация на МПС, т.е. да го спрат от движение, да съставят и връчват актове и електронни фишове.

За справка:

Чл. 167а. (Нов – ДВ, бр. 105 от 2018 г., в сила от 01.01.2019 г.)
(1) Агенция „Пътна инфраструктура“ осъществява контрол върху заплащането на съответната такса по чл. 10, ал. 1 от Закона за пътищата чрез електронната система за събиране на пътни такси.
(2) При изпълнение на функциите си по този закон определените от председателя на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ длъжностни лица:

1. спират движещи се моторни превозни средства чрез сигнал със стоп-палка с червена светлина, описваща полукръг, като сигнал за спиране може да бъде подаден и от движещ се автомобил на Агенция „Пътна инфраструктура“, означен като контролна единица на Националното тол управление, чрез постоянно светещ или мигащ надпис „НАЦИОНАЛНО ТОЛ УПРАВЛЕНИЕ – СЛЕДВАЙ МЕ!“; проверяват документите за самоличност на водача, както и всички документи, свързани с управляваното превозно средство;

2. за установяване на нарушенията по чл. 179, ал. 3 – 3в използват технически средства или системи, заснемащи или записващи датата, точния час на нарушението и/или табелата с регистрационния номер на пътното превозно средство, както и такива за измерване на размерите, масата или натоварването на ос на моторните превозни средства;

3. осъществяват контрол по спазване на задълженията за заплащане на таксите по чл. 10, ал. 1 от Закона за пътищата;

4. предоставят възможност за картово плащане на съответните такси по чл. 10, ал. 2 и чл. 10а, ал. 2 от Закона за пътищата;

5. не допускат движение по път, включен в обхвата на платената пътна мрежа, на моторно превозно средство, за което не е заплатена съответната такса по чл. 10, ал. 1 от Закона за пътищата;

6. изземват и задържат свидетелства за регистрация на моторно превозно средство, в предвидените от закона случаи;

7. проверяват създадените записи по ал. 3 и на тяхна основа съставят актове за установяване на административни нарушения при спазване на разпоредбите на чл. 189е и чл. 189ж;

8. съставят и връчват актове за установяване на административни нарушения и връчват електронни фишове за нарушения по чл. 179, ал. 3 – 3в.

Ако нямате валидна електронна винетка при проверка от ТОЛ полицията, бихте могли да заплатите компенсаторна такса. Тя може да бъде платена на място само с дебитна или кредитна карта и е съответно: 70 лева за лек автомобил до 3,5 тона; 125 лева за тежкотоварен камион от 3,5 до 12 тона; и 175 лева за тировете над 12 тона. Ако обаче откажете да я платите на място, Ви се съставя акт. В случай, че не заплатите таксата в 14-дневен срок, влиза в сила наказателно постановление, в резултат на което дължите глоба – за леките автомобили тя е 300 лева, а за тежкотоварните автомобили над 3,5 тона е 1800 лв.

Затова СБА Ви съветва да закупите своята електронна винетка преди пътуване, да се уверите, че тя влиза в сила от посочената от Вас дата и за всеки случай да пазите разписка за закупената винетка (освен в случаите, когато все още имате валиден годишен винетен стикер).Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
11
0
Евстати (преди 2 години)
Рейтинг: 3628 | Одобрение: 1983
Айде да ни е честито, вече и ТОЛ като спре ще има "И ся ко прайм"..... Да закриват КАТ или да ги обединят, имат еднакви правомощия....

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама
sikik