Какви са правилата при къртене на стени

15.12.2021 / 09:45 0

За повечето хора, къртенето на стени у дома е нещо, което не се ръководи от никакви правила. Също като подмяната на мебели. Когато някоя стена не им се нрави, просто извикват някой “майстор”, който да я рушне бързо и безцеремонно, оставяйки всички в кооперацията пред свършен факт.

След това всички боклуци и строителни материали биват стоварени, отново в разрез с правилата, пред контейнера за битови отпадъци, което не е правилно. За съжаление, при нашия балкански манталитет и реалност, подобни случки съвсем не са редки и необичайни, а последиците от подобно поведение могат да бъдат много тежки в случай на земетресение.

Първо трябва да поискате съгласието на останалите собственици

Погрешно се приема, че като нещо, което се случва в рамките на дома, рушенето на стени не засяга другите съседи. Напротив - засяга ги, и то доста сериозно, тъй като подобни действия засягат както сигурността на сградата, така и спокойствието на съседите около вас.

По тази причина, ако смятате да правите нещо подобно, първо трябва да получите съгласието на съкооператорите, което се прави на общо събрание. В последствие, всичко се узаконява нотариално, така че да не възникнат последващи спорове.

Изработва се проект и се иска разрешение от общината

Къртенето на стени в София, а и в цяла България се извършва по определени стандарти и трябва да е строго съобразено с конструкцията на сградата. Не може да хванете просто така един къртач и да съборите първата стена пред очите ви, просто защото не ви харесва.

За да изкъртите която и да стена в жилищната кооперация, трябва да имате разрешително и проект. Всичко друго е своеволие, което може опасно да застраши здравината и устойчивостта на сградата.

Обърнете се към сериозни професионалисти

Ако се обърнете към сериозна фирма с добри цени за кърти чисти извозва в София, като Stroizone.com, за тази задача, можете да сте сигурни, че всичко ще се направи по правилата, а това ще ви гарантира не само качествено свършена работа, но и гаранция, че всичко ще е както трябва в нормативно отношение.

Важно е след къртенето, всичко да бъде старателно почистено и извозено. Това се прави на специални депа, които са предназначение именно за изхвърляне на строителни отпадъци, а не, както погрешно правят повечето нашенци, да изхвърлят отпадъците на най-близкия контейнер.

 

*публикацияЗа реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама