Какви са прогнозите за пазара на жилища през 2016-а?

02.01.2016 / 01:58 1

илюстрация: Булфото

Цените на жилищата ще поскъпнат с до 10% през 2016та година, но въпреки това се очаква ръст на сделките спрямо 2015-та, прогнозират брокери, съобщава БНТ. От агенциите за недвижими очакват увеличаване на покупките "на зелено" и на сделките с цел инвестиции.

Основният дял от пазара на недвижими имоти през 2016-та ще се формира от сделки с жилища в големите градове, прогнозират брокерите.

Оптимизъм сред брокерите за пазара на имоти догодина

"Цените през 2016-та ще продължат плавното си покачване. Като за София, Пловдив, Варна и Бургас този ръст ще бъде между 5 и 10%", смята мениджърът в агенция за недвижими имоти Калоян Богданов.

Променя се и профилът на купувача. Докато по време на кризата и годините след нея са се търсили имоти до 50 хил. евро и по-рядко до 70 хил., то в момента се наблюдава траен интерес при сделките до 100 и над 150 хил. евро.

"Тези, които купуват първи имот по-скоро са в по ниското ниво до около 50-60 хил. евро. тези ,които купуват втори дом и по-скоро за инвестиция вече са в по-високите нива и вече отиват над 70 и над 100 хил. евро", казва Богданов.

Тенденцията на намаление на лихвите ще се запази и догодина, прогнозира Радев

Най-масовите сделки остават в сегмента между 50 и 70 хил. евро. При всички случаи обаче, панелните жилище ще продължат да се продават с около 100 евро на квадрат по-евтино спрямо монолитните.

Според брокерите оживлението на пазара за имоти се дължи най-вече на изгодните лихви по ипотечните кредити, които през миналата година бяха между 5-6%.
Българските купувачи трайно ще заместят чуждестранните на пазара на имоти през настоящата година, смятат брокерите."Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
6
1
Анoнимен (преди 4 години)
Рейтинг: 7140 | Одобрение: 2785
Опитах се да прочета, преведа и декодирам коментара на @Totka Atanasov. Невъзможно! Извадки - "zeni", "pechelat" и "flojenite" - от нататък се отказах да чета, няма смисъл. Толкова неграмотно написано, пък дори и на шльоковица. СРАМ! СРАМ! СРАМ!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама