Какво представлява гигантският мехур, плаващ в норвежки фиорд?

13.10.2019 / 01:40 1

nauka.offnews.bg

Странен, плаващ мехур, открит във водите на фиорда Орста (Ørstafjorden) в Норвегия, се оказва нещо рядко срещано - гигантска маса от яйца на калмар. 

Особената топка, която се носи в тъмните води на фиорда е открита от капитан Нилс Бааднес (Nils Baadnes) и водолаза Роналд Рааш (Ronald Raasch) на изследователския кораб REV Ocean. Те скоро разбират, че това е маса яйца на калмар.

Не е ясно как калмарите произвеждат тези маси яйца, но те са впечатляващи - гигантски мехури от слуз, понякога с диаметър по няколко метра, в които зреят десетки хиляди яйца. Смята се, че женските снасят по-малка маса, която след това се разширява при контакт с водата. 

Различните калмари изглежда отделят мехури с яйца в различни форма. Например тези на калмара Thysanoteuthis rhombus, откриван най-често в тропични и субтропични води, прилича на дълга тръба от слуз с нишки яйца, увити около нея и съдържа около 43 800 яйца. 

Dosidicus gigas образува маса от яйца подобна на прозрачен мехур, както и тези на Nototodarus gouldiTodarodes pacificus и Ommastrephes bartramii, като някои могат да достигнат до 4 метра в диаметър. 

Такива мехури рядко се виждат от хора, защото са най-често отделени относително дълбоно. След това те започват да потъват все по-дълбоко, достигайки дълбочини от 150 м, където се излюпват малките калмари.  

Все още не е изяснено каква е точната цел на слузта (възможно за защита от хищници), но доказателствата предполагат, че служи за защитна бариера. Според проучване от 2012 г., морски биолози, опитващи да отгледат калмари в лаборатория, използвайки ин витро оплождане, откриват, че животните са поддатливи на инфекции и умират само след часове.

Видът на яйцата от фиорда Орста не е уточнен, тъй като често е трудно морските видове да се разпознаят по яйцата. 

Калмарите от Норвежко море, което е свързано с фиорда включват Todarodes sagittatus и доста по-малкия Gonatus fabricii. Друг вид от рода Gonatus, G. onyx е наблюдаван да мъти яйцата си, така че е по-малко вероятен кандидат. Но интересно, този вид надува раздува мехура с яйцата си с морска вода, така че това може да е друго обяснение как балоните стават толкова големи. 

 "Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама