Какво представляват кожухотръбните топлообменници и къде намират приложение?

15.09.2021 / 16:00 0

Топлообменниците са устройства, които пренасят енергия под формата на топлина от една работна течност към друга, независимо дали това са твърди вещества, течности или газове. Те имат важна роля за охлаждане, генериране на енергия, ОВК и др.

Разбирането на това, което прави един топлообменник уникален от друг, често е трудно, така че тази статия ще помогне на читателите да получат въвеждащи познания за един от най-популярните и най-широко използваните топлообменници, а именно т.нар. кожухотръбни топлообменници.

Тази статия има за цел да разкрие какво представляват този вид топлообменници, как работят и къде намират приложение в промишлеността.

Какво представляват кожухотръбните топлобменици?

Всички топлообменници са изградени на същия принцип, който сте учили в часовете по физика - а именно, че гореща течност, която тече над или около по-студена течност, ще прехвърли топлината си (а следователно и енергията си) в посока на студения поток.

Може да ви звучи сложно, затова нека онагледим този принцип с един разбираем пример от ежедневието. Представете си, че отивате на работа в студено зимно утро. Когато се качите в автомобила и хванете волана, ще усетите толко е студен. Отначало температурната разлика между ръката ви и волана е голяма и можете да я почувствате. Ако обаче продължите да го държите, част от топлината на ръцете ви ще се абсорбира от студения волат и той ще започна да се затопля.

Този пример е интуитивен начин да се разберат основните принципи на всеки топлообменник: сближете две течности с различни температури и им позволете да „обменят“ топлината през някаква проводима бариера.

Обяснено на разбираем език, кожухотръбните топлообменици са вид топлообменници, които се състоят от много на брой малки тръби, обгърнати в цилиндрична обвивка, които позволяват на два различни вида течности или газове да обменят топлина помежду си. Едната течност се намира в тръбичките, а другата тече около тях, в т.нар. кожух, като по този начин се постига ефект на тяхното затопляне или охлаждане за определен период от време.Тези два интегрални пътя обикновено са изградени от топлопроводими метали, които позволяват лесен пренос на топлина (стомана, алуминиеви сплави и др.).

За нуждите на индустриалното производство съществуват множество различни видове кожухотръбни топлообменници - с различна структура, размери и форма. В това число се включват U-тръбни топлообменници, Топлообменници с плаваща глава и др.

Къде намират приложение кожухотръбните топлообменници?

Тези видове топлообменници се използват в множество индустрии: хранително-вкусова, химична, фармацевтична и др. Ще ги откриете в химически заводи, генератори на енергия, хладилници и др.

Ако сте в търсене на подходящи кожухотръбни топлообменници за вашето производство, доверете се на Inoxsys. Българската компания има дългогодишен опит и е един от водещите производители на стоманено индустриално оборудване у нас. В богатото им продуктово портфолио ще откриете разнообразно индустриално оборудване, в това число, съдове под налягане лентови транспортьори, силози от Inoxsys и др.

Техният екип от специалисти ще ви помогне да откриете подходящото решение и ще изгради качествени тоблообменници, отговарящи изцяло на нуждите на вашия бизнес. Не се колебайте, а изпратете своето запитване.


*публикация


 Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама