Какво разклати стола на образователния министър Тодор Танев?

28.01.2016 / 21:14 3

Няколко гръмки скандала съпътстваха министерстването му


Министърът на образованието проф. Тодор Танев беше сред противоречивите личности в кабинета "Борисов 2". Изказванията му, по времето откакто заема поста, развълнуваха многократно обществото, съобщава "Дарик".
Още в началото на управлението на кабинета "Борисов 2" министърът проведе нестандартен урок по химия пред учениците от СОУ "Христо Ботев" във Враца. Там Танев с няколко изречения отхвърли научния принос на Ломоносов, Златаров и Фредерик Жолио-Кюри.

Министърът на образованието със скандални изказвания пред ученици (ВИДЕО)

„Мария и Пиер Кюри са най-великите химици, Нобелови лауреати, но Фредерик Жолио-Кюри е пълна нула в науката, обаче се жени за дъщеря им Ирен и взема фамилията Кюри, „за да се фука”, казва министърът. „На Фредерик му се е отворило по политически причини, защото е бил в Съпротивата като в „Ало, Ало”, продължава Танев.

Веднага след избухването на скандала професорът използва Facebook, за да изрази становището по разгорялата се дискусия. „Което най-вече казах на учениците е да вземат пример от Мария Кюри, която е по-голям учен от другите, защото е два пъти Нобелов лауреат и то по две различни науки в „мъжки времена”, написа тогава той.

По-късно министър Танев се извини и официално за думите си като уточни, че със сигурност е далеч по-безопасно да се говори с клишета.

През март 2015-а министър Танев заяви през март, че вече няма нищо общо с Реформаторския блок. 

Полицията локализира "Пейо Яворов", подсказал за матурата

В разгара на изпитната кампания пък проф. Танев обвини квесторите от по-малките населени места за изтичането на отговорите на матурите през май.

Дни преди провеждането на матурите през май в "седмицата" на Дарик министърът призна, че е напрегнат, тъй като това са първите матури, откакто той ръководи просветното ведомство. "Образователното министерство взема всички мерки, за да осигури нормалното протичане на държавните зрелостни изпити и да не допусне изтичането на информация, категоричен беше Танев тогава.

Разкриха търговия с верните отговори на матурите

След като обаче за поредна година избухна скандал около провеждането на изпитите, министърът се оправда: „Аз съм твърдо на мнение, че трябва да направим всичко възможно да внушим този авторитет на министерството, който то заслужава за едни прекрасно преминали матури, но винаги има грешки и тези грешки трябва да станат публично достояние".

С разследването кой и как продава матурите пък се захвана икономическа полиция.

Просветният министър призна нуждата за подмяна на учебниците

В свое изказване по време на министерстването си Тодор Танев открито призна, че в родните учебници има големи недоразумения.

"Учебниците са стари, в тях има какво да се прави, защото те са създадени в друга историческа среда, преди приемането на България в ЕС и при по-малка степен на глобализация", коментира просветният министър през януари 2015-а.

„Голямата работа предстои, но няма да подпиша нищо, което е свързано с учебниците, ако те повтарят грешките от миналото или просто са артефакт на нещо, което е било преди повече от едно десетилетие”, категоричен беше той тогава.

Нов прочит: Турското робство не било владичество, а само съжителство

И все пак до оставката се стигна, след като в последните дни Министерството на образованието предложи термина "съвместно съжителство" като коректна формулировка на 500-те години турско робство.

Това стана ясно по време на представянето на плановете на новите учебни програми по "История и цивилизация" за 2-ри, 6-ти и 8-ми клас. Според експерта по история към Министерство на образованието Радостина Николова в програмата не се влагат определения, а издателите на учебниците сами ще решават дали да използват понятията "владичество" или "робство". Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
5
0
kris (преди 4 години)
Рейтинг: 161157 | Одобрение: 7387
Който седи на два стола , пада на земята......Не можеш да седиш на стола на в Министерството на образованието и на стола на прозападните и протурски мекерета , чоджум !
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама