Какво ще сложим на Великденската трапеза - агнешко или старо кенгурско?
Редактор: Юлия Георгиева, кадър Нова тв
Това не е шега, предупреди водещият Виктор Николаев.
Вчера прочетох предупреждение, че за Великден вместо да си хапнем агнешко, може да се окаже, че се гощаваме със старо кенгурско месо от Австралия или от Нова Зеландия. Трябва да сме внимателни, защото в България може да се препакетира и много старо агнешко, възрастничко. Имаше такъв случай преди време на 20-30 годишно месо от Аржентина, коментира Николаев.
И посочи, че от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация предупреждават, че се готви нова измама на потребителите за между 200 и 250 тона месо.
Вносът на месо е направен и е още по-голям. Над 350 тона от Нова Зеландия и още 50 тона от Северна Македония. Това е към миналата седмица вноса. Това, което е от Нова Зеландия е дълбоко замразено и нищо чудно да е замразено от години. Ясно е само за вносителя кога е било замразено това месо, но не и за потребителя. Датата на етикета е датата на пакетирането, а не на замразяването.
Това коментира пред Нова тв Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.
Сезирали сме Комисията за защита на потребителите, както и БАБХ заради такива практики, които подвеждат потребителя. На етикета трябва да пише кога е заклано животното, а това не е указано, посочи той.
Това за кенгурското е само предположение. И то е основателно, защото няма контрол. Не помните ли как полско конско месо преди време беше продавано във Великобритания за говеждо? Липсата на контрол води до това, че утре и кенгурско ще почнем да ядем без да знаем, посочи той.
И допълни още, че на пакетите се сменят и печатите - трият се червените печати, които са за месо от чужбина и се бие син, който е знак за българско производство.
Тази година на пазара ще бъдат предложени около 500 000 агнета, от които вноса е около 10-15%, посочи още той.
Караколев призна, че веднъж в живота си е ял кенгурско и по негова оценка то има вкус на козе месо.
И още един съвет - ако сте се натъкнали на по-евтино агнешко, то най-вероятно е от Нова Зеландия и е дълбоко замразено преди години. Обичайно цената му е около 20% по-ниска. Такова месо, ако купите, трябва да го консумирате в рамките само на няколко дни.
Не забравяйте, че едно месо каквото и производството да е, веднъж замрази ли се, след това качеството му пада на 50%, обясни още той.
За реклама в "Петел" на цена от 60 лв без ДДС/30,68€ на ПР публикация пишете на info@petel.bg
Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!
Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

2
0
