Каквото правите тази събота, това ще правите през цялата година! В джобовете трябва да имате пари! Един от най‐големите празници е!

21.03.2017 / 00:53 0

На 25 март се чества БЛАГОВЕЩЕНИЕ 

Благовест е българска разновидност на гръцкото име Евангел, което значи блага вест.

Празнуват Благовест , Благо, Благой, Блаже, Блага, Благовеста, Блага, Вангел, Ванго, Евангелина, Ванга.

Каквото правите на Благовещение , това ще правите през цялата година. Поради това на Благовец се яде, празнува, броят се пари . На Благовец е необходимо да си облечете новите дрехи и в джобовете да имате пари .

Задължително се пече пита, която намазана с мед, се раздава на съседи и близки. Според народните вярвания на този „благ ден“ по‐леко и бързо зарастват всички рани, затова най‐често в такъв случай се дупчат ушите на малките момиченца . По време на деня всяка отрова губи силата си.

Стопаните премитат къщите и дворовете си и палят огньове, които прескачат, за да не пострадат от змийско ухапване през лятото. По тази причина жените не докосват игли, куки или конци. По Григорианския календар Благовещение се празнува на 25 март. Празникът се пада винаги през Великия пост и на него се разрешава риба.

На Благовещение не се работи.

Ако някъде има заровено съкровище, на Благовец през нощта над него се издига син пламък. На Благовещение на трапезата е необходимо задължително да имате риба. В България празникът се свързва по‐често с пристигането на пролетта и поради това на този ден задължително се яде „нещо зелено“ (коприва, спанак, лапад и др.) Освен това е традиция на този ден на трапезата да има риба, като обичайно се приготвя рибник — риба с ориз.

 

И още за празника: 

Сутринта рано жените премитат дома и двора си, събират сметта на куп и я запалват. Вярвайки, че ако на този ден човек опуши краката си, прескачайки огъня, няма да пострада от змийско ухапване през лятото, те карат децата да прескачат над пламъка.

Срещу празника иманярите търсят заровени пари. Пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите да събират мед. Вярва се, че на този ден и най-силната отрова губи своята сила.

Независимо, че е по време на Великия пост, тържествената празнична трапеза включва задължителна консумация на риба. На обредната трапеза трябва да присъстват риба (печена или варена), шарена пита, лучник.

Поверия
Народното поверие гласи, че на Благовец долитат кукувиците и лястовиците, за да донесат благата вест, че зимата си е отишла и лятото е дошло. Хубаво е да се носят пари в джоба . Вярва се, че ако те закука кукувица, за да имаш берекет, трябва да се хванеш за паричка.

Момите ще разберат дали ще се задомят, като поставят във вода лалета и изчакат три дни. Ако се разпъпят, ще се омъжат до края на годината.

Според народните вярвания денят е свързван с раззеленяващата се пролет, с прелетнитептици, с излизането на животните в гората след зимен сън, с възраждането на света и животворящата надежда.

Затова е добре да се предприеме ново начинание на тази дата. Също така и да се облече за първи път дреха или да се използва някакъв уред или вещ. С енергията на този ден всичко ново ще ни е от по-голямо полза и ще има по-голяма трайност.

Хората вярвали, че е за късмет да излезеш от дома само ако носиш пара, която да тежи в джоба. Смятало се, че човек ще има през цялата година парично благополучие и "пълни джобове". В по-ново време поверието се модернизирало и се променило като носещата сполука не била чак толкова монетата, а книжната пара.

Въпреки че се спазвал Великденският пост, софрата на дедите ни била отрупана на този ден с много готвени ястия. Трябвало да се хапне нещо зелено: лапад, спанак, да се омеси задължително шарена пита от стопанката на дома. Особено символично място заемал медът на масата - за да е блага, спорна и плодородна годината; да дават плод дръвчетата; да има много мед.

На този ден не се работило. Жените не шиели и не плели, не вършели никаква домакинска работа, освен готвене, за да не ги убоде или ухапе змия през годината.

Вярвало се, че и птиците си почиват и не прелитат, не шумят, не свиват гнезда в този ден. Ако все пак се виждала птица, особено щъркел, било на късмет. А ако лети високо в небето този, който го зървал, трябвало да изимитира позата на щъркел с един свит в коляното крак и да стои така, докато той не се отдалечи.

Всяка минута очаквай сензационна новина в PETEL.BG!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

Публикувай директно сам без цензура във "Фейсбук" групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
Напиши коментар

Последни новини
Форум
 

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама