Калфин и Митов с прекъснати здравни права, не могат да се лекуват по линия на касата

17.03.2015 / 21:39 4

Двама от министрите в правителството „Борисов 2“ са с прекъснати здравноосигурителни права и в момента не могат да се лекуват по линия на здравната каса. Т.е. трябва да плащат от джоба си, показа проверка на „Труд“ в НАП. Става дума за вицепремиера Ивайло Калфин и за външния министър Даниел Митов.

Проблемът при тях обаче е, че са работили в друга държава от ЕС и там са се осигурявали здравно. Само че и двамата не са подали заявление до НАП, както изисква член 40б от Закона за здравното осигуряване, за да уведомят, че вноските им са превеждани в друга държава от ЕС. Само така приходната агенция не отчита задължения за периода, в който са се осигурявали зад граница.

„Проверката на здравоосигурителния статус се извършва по законов принцип, независимо за кои граждани става дума. А узнаването за осигуряването им в друга държава от ЕС става, след като получим уведомление от съответния човек“, коментираха вчера от НАП за „Труд“. Ако осигуреният подаде нужния документ, коригирането на неизрядния му статус става за минути. Т.е., ако днес или утре Калфин и Митов предоставят налагания от закона формуляр, за минути системата ще отчете, че вече не са с прекъснати здравноосигурителни права.

„Имам прекъсване, докато бях в Европейския парламент“, коментира пред „Труд“ вицепремиерът Калфин и обясни, че като евдродепутат многократно е проверявал как да се осигурява. „Сега този въпрос, също и за пенсионните осигуровки, стои за доста хора. Проучвам как да се промени законодателството“, обясни Калфин.

„Министър Митов ще внесе в първия възможен момент, щом е в България, необходимото заявление до НАП“, каза Бетина Жотева, говорител на външното министерство.

Тринадесет от 20-те министри са пълни отличници, те нямат и една от позволените им до 3 неплатени вноски за последните 36 месеца. Сред тях са премиерът Бойко Борисов, здравният министър д-р Петър Москов и спортният Красен Кралев.

Четирима са с по една неплатена вноска - Владислав Горанов, Теменужка Петкова, Христо Иванов и Ивайло Московски. А две непреведени осигуровки има Вежди Рашидов, но той не е с прекъснати пациентски права (има право на още една неплатена вноска). 

Следете 24 часа в денонощието най-ексклузивните новини от Света, България и Варна в Petel.bg!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
4
memom (преди 6 години)
Рейтинг: 3775 | Одобрение: 235
Значи който е с прекъснати здравни. Съдбата каквото каже.
1
2
zakluch (преди 6 години)
Рейтинг: 30929 | Одобрение: 5669
Егати гаврата! Вместо те да са за пример, че систеамта работи, явно те пестят от това ;(
Повече за мен тук Ключодържатели

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама
sikik