Калин Вельов събира българските музиканти на виртуална сцена

06.02.2015 / 12:55 1

На специална мисия във Варна пристигна известният музикант Калин Вельов. Морската столица е част от голямата му обиколка на страната с цел обединяването на всички български музиканти в обща организация и социална мрежа. След като обединението е факт, в специален сайт ще се публикуват всички нови продукти на изпълнители от различни жанрове. Идеята е да могат с търсачка да се намират постиженията на класически изпълнители, фолклористи, поп, рок звезди, групи и ансамбли от десетилетия насам. 

 


Мегапроектът се реализира от Българската музикална асоциация, в която членува и основният двигател на идеята Калин Вельов. Той и сътрудничката му Кристина Денчева са посетили вече десетки общини, провели са срещи с директори на музикални институти като опери, театри, музикални училища, общински дирекции и музикални клубове. Разговаряли са с тези, които имат отношение към българското вокално и инструментално изкуство, към неговото разпространение и съхраняване.
За да има чуваемост и на ниво държавност, са проведени вече няколко големи концерти, като най-мащабните мероприятия са били пред Народното събрание и някои централни столични площади – вид протест, но не точно все още, обяснява музикантът. Е, като при всяко обединително начинание в България, естествено, са се появили и пречещи фактори. Това обаче не може да спре творците.

 

 

Калин Вельов, музикант


Трябва да извадим българските музиканти от отчаянието и забравата

Калин Вельов е роден на 18 юни 1973 г. Има средно и висше музикално образование, множество турнета и опит от родната и световната сцена. През 1991 г. става барабанист на група "Медикус". С група "Форте" е на турнета в Германия, Швеция, Дания, Норвегия и Гренландия. През 1998 г. е на националното турне на "Каналето" и Дони & Момчил. По това време идва и предложението от Лили Иванова да стане неин титулярен барабанист. През 1998 г. го канят в "Ку-ку бенд". Работи в Холандия, след което се завръща в родината. 

- Каква е идеята на настоящото „обединително турне“, посветено на твоите колеги – музиканти от цялата страна?
- Голямото ни начало и голямата ни амбиция се казва Българска музикална асоциация, която е вече на около две години. С тази организация стартираме няколко съществени начинания. Настоящото цели да обединим и представим всички български музиканти и музикални институти в една представителна организация. Дълги години музикалната гилдия виси във въздуха необединена, непредставлявана и в резултат на това много неща са се затлачили и не са се развили в правилна посока. Крайно време е да има обединение на всички музиканти от всички стилове, жанрове, възрастови групи и от цяла България. В София се борим за парчето пица, но извън нея всичко тъне в забрава, а има страхотни музикални проекти и събития и на други места. Много е важно да стимулираме тези хора да продължават да се занимават с музика и творчество. Основният стимул е да отбелязваме това, което правим.

- Как точно реализираш замисъла?
- Обикаляме България, за да се видим физически с всички музикални формирования, институти, ансамбли, да им разкажем какво правим и да ги активираме да се включат. Целта е да се окуражат и събудят, защото има много хора, които вече са се отказали, отчаяли. Във Варна културните институти, музикантите и групите са доста повече като в голям град. Преди време градът ви беше много оживено място на музикална култура, но напоследък ходът е по-забавен. Предвидили сме разговори с творци на свободна практика, с ръководствата на музикалното училище и операта, както и в дискусии в няколко клуба. Членове на такава музикална асоциация са всички институти, ансамбли и филхармонии. Структурата трябва да има представители по градове и по гилдии. Те могат да излъчват работни групи, които да стигат до министерства, общественост, медии и да излагат своите искания.
Идеята е от години. Обсъждахме я с известни музиканти. Минали сме през Пазарджик, Стара Загора, Ямбол, Сливен, Пловдив, Бургас, Перник, Благоевград, Сандански, Враца, Плевен, Русе, Севлиево, Габрово, Търново, Разград, Търговище, Шумен, Добрич и сега Варна. 

- Какво ще получат родните музиканти, когато проектът се осъществи?
- Когато правят концерт и участват в запис, това ще получи публичност на национално ниво. Тези неща са важни и са част от стимула да бъдеш музикант, за да стигнеш до много хора. Ще им дадем възможност да бъдат чути. 
До седмици стартира „Радиотон“, или radioton.bg – нещо като дигитализирана библиотека на българската музика. Там ще представим всичко от 50-те години до днес, всичко ново, което излиза. Осигурен е патент и запазване на авторското право. В сайта ще може с търсачка да се намира музика по градове, стилове. Ще се публикуват музикални събития за деня. Това не е правено в България досега. 

- Не се ли опасяваш от пречки при такова голямо начинание?
- Вече има опити за това, но те няма да ни спрат. При такива начинания винаги се пречи. Тръгна информация срещу нас, но това само ни показва, че сме поели по правия път.

- Как се чувстваш като баща вече три години?
- Бащинството е голямо щастие, голяма емоция. Чувствам се различно от свободния ми период. Голяма отговорност е. Вече не си сам. Има други същества, за които да се грижиш. Толкова са чисти и беззащитни. Постоянно мислиш как да ги защитиш, а невинаги има нужда от това. Карина ме чака вкъщи, играем си, ходим на каравана. Опитваме се с Диана да я възпитаваме в любов към природата и животните.


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
1
teodor999 (преди 5 години)
Рейтинг: 7651 | Одобрение: -549
Харесва ми позитивността, която излъчва този човек.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама