Калина Константинова с обръщение към украинците в България

16.05.2022 / 11:06 7

Кадър МС 

Какво ще се случи с украинските бежанци в България след края на месеца?

Ще останат ли на улицата?

На тези въпроси отговоря властта в лицето на Калина Константинова.

"Мили украинци, скъпи майки, избягали тук с децата си от ужаса на една брутална война, когато договорихме мярката с хотелиерите им обещахме, че вие ще останете при тях най-късно до 31 май. Но това по никакъв начин никога не е означавало, че ще останете на улицата", казва в специално видеообръщение към всички хора с временна закрила вицепремиерът Калина Константинова.

Вицепремиерът прави обръщението си, след като в обществото пространство се надигнаха поредица от въпроси какво ще се случи с украинските бежанци след 31 май, когато приключва програмата за помощ.

"Никой никога не е обещавал нито на хотели, нито на кметове, нито на когото и да е било, че има възможност да останете в хотелите след 31 май по условията на хуманитарната програма. Тя бе създадена със срок до 31 май от първия ден. Ако някога някой ви е казал нещо друго, то той ви е излъгал. Единственият начин да продължите да пребивате в хотела, в който сте, е ако хотелиерът реши да поеме разноските ви или ви предложи индивидуални оферти за подслон. Това е негово решение и е ваш избор дали ще приемете", обяснява Константинова, която е категорична, че на улицата няма да бъде оставен нито един човек.

Държавната програма за предоставяне на хуманитарна помощ за хора с ВЗ след 31 май продължава в държавните, общински и ведомствени почивни бази.

Още в следващите дни ще бъде пусната дигитална платформа, която ще събира и обработва в реално време информация за вашите специфични нужди, които да бъдат взети предвид при планирането на релокацията и цялостния логистичен план за преместването ви из страната. Работите ли вече в района или имате предложение за работа от хотелиера, който ви е подслонил? Детето ви записано ли е на училище? Имате ли хронично заболяване? Това са само малка част от въпросите, на които трябва да ни отговорите, за да се погрижим по възможно най-добрия начин за вас, пояснява вицепремиерът.

Чрез обръщението си тя поставя и отговаря на няколко въпроса:

Задължително ли е преместването в държавни бази?

Не, разбира се. Вие сте свободни хора и ВЗ ви дава право да пребивавате в нашата страна свободно, дава ви право да работите и да бъдете независими. Имате право да си намерите квартира или да живеете където прецените на собствени разноски.

Но ако все още не сте успели да си намерите работа и нямате възможност да си наемете квартира, ние ще ви настаним в най-подходящата за вас ведомствена база из страната.

Защо не започнахме по-рано с анкетите?

Знаем, че всеки един от вас, ако може да избира, би се прибрал веднага в Украйна. Ето защо едно по-ранно анкетиране нямаше да ни даде правилна статистика, тъй като самите вие живеете ден за ден и ние напълно разбираме това.

Искаме да ви осигурим максимален уют, сигурност и грижа. Вярваме, че и вие го искате, и ако ни съдействате бързо и акуратно да получим вашите данни от анкетите, задачата ще бъде много по-лесна не само за планиране, но и за изпълнение.

Какво следва после?

След като получим данните от вас на тяхна база ще начертаем обща пътна карта, която ще споделим с вас. За най-достоверна и пълна информация следвайте само портала ukraine.gov.bg и потърсете информация на националната гореща линия – 02 / 905 – 5555.

Нашият екип ще ви информира своевременно за всяка следваща крачка.

Искам да ви уверя, че България продължава да е тук за вас, да е тук до вас. Надявам се тази разтърсваща война да приключи съвсем скоро и вие да може да се приберете при своите близки. Но дотогава – ние ще грижим за вас и вашите деца, така както бих искала някой да се погрижи за мен и моето дете, ако баща му е на фронта.

Заедно ще се справим и с това предизвикателство. България е с Украйна", заключва Калина Константинова, предаде БГНЕС.


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
4
MrBean (преди 2 години)
Рейтинг: 138936 | Одобрение: -1999
Добре прави Калинчето,но за съжаление наистина сте прави.Видях го с очите си. И както гласи старото римско правило "Бедните го ду.ат" ,а богатите на Златните. А хилядите животи които ще се загубят заради тия тук- и руснаци и украинци...
0
4
Чичкото (преди 2 години)
Рейтинг: 81735 | Одобрение: -4765
вЧЕРТА СТАНА ЯСНО КОЛКО ОТ НАСТАНЕНИТЕ ВЪВ ВАРНА ИСКАТ ДА РАБОТЯТ НЯМА И 100 ДУШИ МНБОЗИНА ОТ ТЯХ ИМАТ СРЕДСТВА НО ГИ КЪТАТ ЗА ПОСЛЕ КОГАТО ИЗЛЯЗЪТ НА СВОБОДЕН НАЕМ ТЕЗИ С МУТРЕНСКИТЕ КОЛИ СА ДРУГА КАТЕГОРИЯ ХОРА  По вечето от мъжете са си платили за фалшиво медицинско за да дойдат с жените си тук както когато имаше зелен сертификат Много лесно я приехте тази пап;лач но да ви видя как ще я изгоните
Истината преди всичко
5
5
Maralago (преди 2 години)
Рейтинг: 10703 | Одобрение: 1813
Пияни украински бежанци заклаха мъж във Варшава, защитил момиче /ВИДЕО 18+/. Украински бежанци в полската столица Варшава нападнаха поляк, пребиха го и го заклаха. Конфликтът е избухнал, след като пияните украинци са закачали полско момиче, а минаващ наблизо поляк решил да се застъпил за момичето, съобщават Wyborcza, Wprost и други медии. Те първо били мъжа, след което един от бежанците извадил нож и "в най-добрите традиции" на Украинската въстаническа армия полякът бил и заклан. Очевидци са публикували в мрежата кадри от мястото на инцидента. На тях първо се вижда боя, а след това как човек лежи на земята и кръвта му изтича по пода на магазин. Поляците в коментари към разпространеното от инцидента видео отбелязват, че на кадрите дори ясно се чува украинска реч и недоумяват, защо някои медии наричат злосторниците само "чужденци". https://wolnosc.tv/polak-zabity-na-nowym-swiecie-w-warszawie-wideo-18/amp/
⚠️ КИРИЛ ПЕТКОВ Е БЕЗСКРУПУЛЕН ПАТОЛОГИЧЕН ЛЪЖЕЦ ⚠️
6
5
аха (преди 2 години)
Рейтинг: 9410 | Одобрение: 2450
ЛЪЖА Е ВСИЧКО-КАКВИ БАЩИ ,КАКЪВ ФРОНТ-ТУК НА МОРЕТО ВИЧКИ СЕМЕЙСТВА СА С БАЩИ ХОДЯТ СИ НА ПЛАЖА-И 5 ПАРИ НЕ ДАВАТ ЗА ВОЙНАТА-С КОЛИ ОТ ПО 200 000 ЛЕВА... ВСИЧКО Е ЛЪЖА И ИЗМАМА ВСИЧКО- ДА СИ ЗАМИНАВАТ В УКРАЙНА В САЩ В АНГЛИЯ-КЪДЕТО ИСКАТ-ИЗМАМНИЦИ-ПЛАЩАТ ИМ ОТ НАШИТЕ ПАРИ-СЪБУДЕТЕ СЕ БЪЛГАРИ СЪБУДЕТЕ СЕ...
5
3
Серж (преди 2 години)
Рейтинг: 167389 | Одобрение: 32899
Знаеш ли, какви невероятни грижи ще положат за теб и твоето дете украинците?....Ще ти се доплаче, направо...Добре, че си пълниш постояно банковите сметчици, докато си във властта, че да можеш да оцеляваш, докато "мъжът ти е на фронта"!....Това последното много бих искал да го видя с очите си!!! Защото близките на управляващите не ходят войници! Тях ги освобождават от военна служба по "медицински противопоказания".....Болест
5
2
Сивия (преди 2 години)
Рейтинг: 9484 | Одобрение: 1084
Тая добре го "усуква по килифарски" , трябва да я направят посланик в ООН !!!:errm:Ухилен
Яденето,е полезно за храносмилането !

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама