Камарата на геодезистите с изявление: Разпродажбата на държавни имоти в Морската градина на Варна е недопустимо

08.02.2021 / 16:48 4

Снимка varnahot.com

От Камарата на геодезистите направиха важно изявление за имоти, които са държавна собственост и се разпродават в Морската градина.

Миналата седмица стана ясно, че областния управител на Варна Стоян Пасев е продал почти декар от морската градина на фирма на Петя Славова. 

Ето цялото изявление:

Във връзка с продължаващата продажба на имоти държавна собственост в границите на “Приморски парк”, град Варна (местности “Салтанат” и Горчивата чешма”), сме длъжни да отправим следното предупреждение:

В територии, за които държавата и общината предвиждат изграждане на паркове и градини, съгласно устройствени планове, е недопустима продажбата на държавни и общински имоти на частни лица!

Това е така, защото:

  • Народът, чрез Конституцията на Република България, чиито разпоредби имат непосредствено действие, повелява държавните имоти да се стопанисват и управляват в интерес на гражданите и на обществото, а не на отделни физически или юридически лица.
  • Законът за устройство на територията задължава органите на изпълнителната власт да съобразяват устройственото планиране с плановете от по-високо ниво – например ако общият устройствен план предвижда устройването на парк, подробният устройствен план, трябва да предвижда отчуждаване на имотите. В този смисъл, абсолютно недопустимо е в такава територия налични държавни и общински имоти да се продават на частни лица, което поставя местната власт в невъзможност да приложи устройствените планове.
  • Не на последно място, определяме като непрофесионално и  недопустимо, отразяването в кадастралната карта и кадастралните регистри на имоти, чийто начин на трайно ползване може да определи дори и човек без специални знания, като “Поземлен имот с недефиниран начин на трайно ползване”.

Естествено, има много други причини, но споменатото е предостатъчно да си зададем въпроси за това дали имаме бъдеще?…

Описаните нарушения, в момента са възможни, не само поради “пропуски” в нормативната уредба, а и заради погазване на основните принципи, на които се гради правовата държава!

Като професионалисти в областта на устройственото планиране, кадастъра и геодезията, предлагаме да окажем помощ за изпълнение и промяна на нормативната уредба от страна на органите на изпълнителната власт, за да се възстанови правовата държава.

Председател на Управителния съвет на

Камарата на геодезистите в България:

инж. Йоан Каратерзиян

 

 Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
0
kris (преди 2 месеца)
Рейтинг: 198782 | Одобрение: 15732
Варненци искат същото, но кой ги слуша....?
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
4
0
Нане (преди 2 месеца)
Рейтинг: 4176 | Одобрение: 771
Веднага затвор ,Главните от обласното управление и общината а децата им да плащат всички расходи
0
4
уйчо (преди 2 месеца)
Рейтинг: 35372 | Одобрение: -2908
А като изселиха от "Салтанат" заради делфинариума хората във Възраждане?? Един апартамент на мама си у кътния и айде! Що не ги връщат?? То си беше извънградска жилищна зона. Сега стана част от Морската градина, че на някои оръфляци много им се иска.
4
1
Голям праз (преди 2 месеца)
Рейтинг: 12113 | Одобрение: 2853
Областния управител в пандиза!!!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама