Капитал: Големият губещ от промяната в закона за хазарта е Васил Божков

17.01.2020 / 16:03 9

Снимка Булфото, архив

Лотарии с билетчета за търкане да могат да се организират само от държавния тотализатор, а продажбата им да се извършва единствено в лицензирани обекти, които са далече от училища. Подобно предложение за промяна на Закона за хазарта са внесли Валери Симеонов и депутати от НФСБ в четвъртък, става ясно от сайта на Народното събрание, пише "Капитал".

По информация на "Капитал" обаче подобна идея е била обсъждана още преди Нова година на високо ниво сред управляващите от ГЕРБ. Тоест вероятно внесеното от Симеонов е консултирано и с коалиционните партньори.

Ако текстовете бъдат одобрени, двете частни лотарии, които са на този пазар в момента - "Национална лотария" и "Лотария България", ще трябва да си върнат лицензите и да преустановят дейност. Става въпрос за пазар за стотици милиони годишно. Основният губещ от промяната ще е Васил Божков, който е мажоритарен собственик в дружествата, които стоят зад лотариите.

Предложенията идват на фона на шумна раздяла между два доскорошни бизнес партньора - Божков и фамилията Найденови, които държат казина и онлайн платформа за спортни залози под марката Efbet. Покрай медийните им изяви стана ясно, че в продължение на пет години свързаните с Божков лотарии са внасяли по-ниски такси по Закона за хазарта в бюджета в сравнение с държавния тотализатор и така са си спестили около 250 млн. лв. 

Какво пише в проекта

С проекта се предлага лотарийни игри, с изключение на бинго, кено и томбола, да могат да се организират само от Държавно предприятие "Български спортен тотализатор" след получаване на лиценз. Сега издадените лицензи за тези игри ще трябва да се върнат на ресорния регулатор - Държавната комисия по хазарта (ДКХ), до три месеца след влизането в сила на закона.

Забранява се и продажбата на лотарийни билети или пък фишове за залагания в обекти, които не са лицензирани от комисията по хазарта. Пунктовете на държавното тото и на частната "Еврофутбол" например (в която 49% държи гръцката "Интралот", а останалите са разделени между Божков, негови приближени и братята Цветомир и Боян Найденови) и в момента са на нещо като лицензионен режим - всички обекти са описани към лицензите на организаторите на съответните игри. Тоест забраната ще обхване веригите магазини, лавки, бензиностанции, които в момента продават талоните на лотариите с талончета.

Какво се случва с разсроченото изплащане на печалби

В проекта е посочено още, че печалбите от лотарийни игри, които не са изплатени към датата на прекратяване на лиценза на организаторите, трябва да се изплатят не по-късно от 30 юни 2021 г. Другата дадена опция е да се сключи договор между организатора на лотарийната игра с прекратен лиценз и спечелилото лице за разсрочено изплащане на печалбата до края на 2025 г.

Организаторите, на които ще бъде прекратен лицензът, ще са длъжни да учредят в полза на Държавната комисия по хазарта безусловна и неотменима банкова гаранция в размер на печалбите, които не са изплатени, и с действие не по-късно от 30 дни след датата на най-късно договорената печалба.

Предлага се управляващите държавния тотализатор да се назначават не само от министъра на спорта, както е в момента, а и от министъра на финансите с идея да се гарантира по-добре, че те ще са "финансово отговорни".

Вносителите аргументират текстовете си с факта, че една голяма част от приходите на държавното тото се пренасочват към спорта, докато това задължение за частните лотарии го няма. Затова според тях даването на привилегирован статут на организатор на държавното дружество ще гарантира повече ресурс, който да се насочи към финансиране на спорта и поддръжката на спортни съоръжения.

В повечето държави от ЕС държавата е монополист на пазара на лотарии, а създаването на частни дружества не е разрешено.

България обаче е издала многогодишни лицензи и частните компании могат да търсят от държавата пропуснати ползи, ако промените влязат в сила.
 Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
6
стоян (преди 1 годинa)
Рейтинг: 6628 | Одобрение: -11137
За Г-н Божков, не се притеснявайте - той има повече пари, от колкото има държавата ви
3
1
CAXAPA (преди 1 годинa)
Рейтинг: 2401 | Одобрение: 836
Честито на тези които са "спечелили" от лотарията и чакат да им бъдат изплатени "печалбите" Да се приготвят да пият една студена вода. А Божков отдавна си е изнесъл бизнеса по други дестинации. 
5
4
Tито (преди 1 годинa)
Рейтинг: 17618 | Одобрение: 2183
Цеките сега вече ще ядат, бахура...Те му го спретнаха това.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама