"Капитал": Как Данаил Папазов и Христо Ковачки ще получат 52 млн. лв. за няколко месеца

10.08.2018 / 12:16 13

Снимка Булфото

От началото на август потребителите на ток плащат четирицифрени суми на всеки час на двама собственици на централи - транспортният министър в кабинета "Орешарски" Данаил Папазов и Христо Ковачки. Причината за това е, че двамата са собственици на тецове, които са избрани да бъдат студен резерв, а и междувременно държавата повиши цената за него.

Електроенергийният системен оператор (ЕСО) плаща на ТЕЦ "Варна" на Папазов и на ТЕЦ "Бобов дол", "Топлофикация Русе" и ТЕЦ "Марица 3", свързани с Ковачки, за неработещи мощности, които обаче да са в готовност в случай на нужда да бъдат включени в енергийната система на страната, съобщава "Капитал".

Сумите, които двама ще получат до средата на идната година, са общо 52 млн. лв.

Така към печално известния вече енергиен магнат Ковачки, чиито централи от години печелят тези търгове, сега се присъединява Папазов, измествайки държавната ТЕЦ "Марица-изток 2", посочва изданието.

От публикуваната на сайта на ЕСО информация за проведените търгове за студен резерв се разбира, че най-съществено ще бъде увеличението на разходите в периодите 1 август - 30 октомври 2018 г. и 1 март - 31 юли 2017 г.

Това обаче са точно сезоните, в които търсенето на електроенергия е изключително слабо, а производството от ВЕИ - голямо. Така е изключена вероятността да се стигне до недостиг на ток и включване на резервните мощности.

Освен че са увеличени обемите, е повишена и цената, която ЕСО плаща за студения резерв. Промяната с цели 20% нагоре е само за тарифите през по-топлите месеци, докато за зимата, когато има реална необходимост от резервиране на електроенергийната система, цените са без промяна.

Ковачки отново е сред печелившите, въпреки че през януари 2017 г. две негови централи не успяха да заработят. Тогава той беше глобен и пак реализира добри печалби. Същият хазарт ще се играе и след няколко месеца, когато застудее.

Само за няколко месеца Данаил Папазов успя да превърне затворената от години ТЕЦ "Варна" в истинска златна кокошка. До 20 декември миналата година дружеството беше собственост на ЧЕЗ и не работеше, тъй като според анализите на чехите бе икономически необосновано. Още през декември Папазов обяви, че ще възстанови дейността на централата, подкарвайки я на природен газ, а впоследствие обясни за "Капитал", че ще се бори в търговете за студен резерв.

Няколко седмици след сделката ръководството на ЕСО е сменено, а новото веднага иска повишаване на обема на студения резерв. По-късно ТЕЦ "Варна" получи бързо ново комплексно разрешително от Изпълнителната агенция по околна среда, което позволява 4-и, 5-и, и 6-и блок да работят на природен газ вместо на въглища.

С друг неочакван ход в края на април държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" се отказа от спечеления още през миналата година търг за предоставяне на студен резерв от 1 май до 31 юли.

Така за година и половина ТЕЦ "Варна" ще донесе близо 30 млн. лв. приходи на Папазов, който освен това успя да си разпредели още 30 млн. лв. дивидент от дружеството - платен с наследения от времето на ЧЕЗ кеш от над 40 млн. лв., пише "Капитал".

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
1
гларус (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Какъв капитан е този кавал , срам за професията .
4
0
Избирател (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Много здраво източване на държавата. Чак ме е яд да плащам данъци, като виждам как се краде на едро. А главния Прокурор мълчи, как ли са го накарали да не се меси? 
5
0
Ковачки-Папазов (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
ярки представители на червено-турскосинята бизнес мъгла.А кога там ще лъсне и други и нарицателни като Митьо Очите?
9
0
Питащ (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Кой им повиши таксите за студен резерв?Колко още лапачи ще се наредят на "студената трапеза"?
11
0
456 (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Той е човек на пеевски. За да вземе централа която се затвори малко преди това значи работата е уговорена предварително. Студен резрв това онова е ето ти огромна печалба.
6
0
Ганка - талиманка (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Уххх на кака хубавеца.....
5
0
кака (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
с туй бретонче ш`тъ изпапкам бе сладур Ухилен
13
0
Blue hills (преди 4 месеца)
Рейтинг: 14868 | Одобрение: 7398
Варна, той беше освен шеф на пристанището и министър. работил е човекът за благото си...
5
0
Abe Asene tui ot kade e ve ? (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
diteto gi nosi e , ni sa moi to diteto gi nosi to to de da znai
3
1
Варна (преди 4 месеца)
Рейтинг: 42220 | Одобрение: 21840
а да. сега още по-тъп са чувствам. не трябваше да питам
ОСТАВКА НА ПОРТНИХ И ЦЕЛИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ!
15
0
12321 (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Не е от заплати, Варна, Децата му му я купиха...
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
папас ов
23
0
Варна (преди 4 месеца)
Рейтинг: 42220 | Одобрение: 21840
сигурно много тъп въпрос, ама колко години този господин беше шеф на пристанище Варна. Там каква заплата е получавал че да спести да си купи ТЕЦ? 
ОСТАВКА НА ПОРТНИХ И ЦЕЛИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ!
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама