"Капитал": Реакция на Съда в Страсбург отложи събарянето на незаконни къщи във Варна

21.08.2015 / 08:13 25

Снимка: Петел, Румен Сарандев

Сигнал до правителството, изпратено от Европейския съд за правата на човека в Страсбург, е най-вероятната причина за преждевременното прекратяване на акцията по разрушаването на незаконни ромски къщи във варненското гето "Максуда", твърди "Капитал". Изданието се позовава на факс, изпратен до адвокат Даниела Михайлова, която представлява пред Съда група жители на гетото, поискали помощ от съда, след като общинските власти във Варна обявиха, че имат намерение да разрушат къщите им.

Според текста на факса, с който "Капитал" пише, че разполага, писменото им искане за спиране на акцията е пристигнало в Страсбург в сряда след 18 часа или около два часа след края на работния ден на Съда. По тази причина събарянето не е могло да бъде предотвратено.

Въпреки това с писмото си до правителството председателят на съдебното отделение, поело работата по случая, е поискал от кабинета пълна информация "за мерките, предприети за настаняването и грижата за възрастните, хората с увреждания и други уязвими лица", чиито домове бяха разрушени вчера. В писмото се настоява също за информация дали тези мерки биха могли да доведат да разделяне на децата от техните родители.

Съдът в Страсбург е поискал от българското правителство да предостави исканата информация не по-късно от 16 часа днес.

Тази реакция на Европейския съд за правата на човека в Страсбург е аналогична със случая отпреди малко повече от месец, когато секретарят на отделение в Съда поиска в писмо до кабинета да не продължава събарянето на незаконните постройки в ромския квартал "Кремиковци" в община Гърмен. Часове след това акцията там беше спряна, а налагането на привременните мерки тогава предотврати превръщането на ромските семейства в Гърмен, включително малолетни деца, деца с тежки увреждания и бременна жена, в бездомници.

Акцията по събарянето на незаконните постройки във варненското гето "Максуда" започна малко след 9 ч. вчера. Точната дата и часът на началото й обаче бяха пазени от местната администрация в пълна тайна до сряда вечерта. Според социални медиатори, работещи с неправителствени организации във Варна, събарянето е било насрочено за миналия понеделник, но внезапно и без обяснения е било отложено час преди началото му.

Тогава кметът на Варна Иван Портних обясни за "Дневник", че причината са "пропуски в документите, необходими за разрушаването на незаконни постройки в "Максуда"".

"Доколкото ми е известно, има някои детайли, които трябва да бъдат изчистени по документните, и едва след като това се случи, ще започне събарянето. Всичко трябва да е законно и от двете страни, както на община Варна, така и на хората, които живеят в къщите", каза тогава кметът на Варна.

Според предварителните планове акцията по разрушаването на незаконни постройки вчера трябваше да обхване 58 незаконни къщи в гетото "Максуда". Тя беше неочаквано прекратена в ранния следобед, като спирането беше обяснено от кмета на градския район "Младост" Христо Христов, на чиято територия се намира ромската махала, с "голямото количество отпадъци, което се е натрупало след започналото събаряне и необходимостта те да бъдат извозени преди да се продължи".

Часът на спирането обаче съвпада с този, в който според факса на Европейския съд по правата на човека, реакцията му по случая е била получена от българското правителство.

Следете всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна в Petel.bg!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

Бъдете с нас навсякъде и през вашия мобилен телефон!        


Коментари
Коментирай чрез Facebook
11
0
squeezer (преди 5 години)
Рейтинг: 8707 | Одобрение: 3197
айде да се събираме и ние да пускаме жалба в Страсбург,не може повече да се търпи,гнусните мангали да не са нещо повече от нас............на протест!!!
18
0
motoristka (преди 5 години)
Рейтинг: 74780 | Одобрение: 35320
Тоя Страстбург ни го пробутват, за да си оправдаят започнатото и недовършеното. Нашите политици, не желаят да влизaт в конфликти с мангалите, но търсят начин да изглежда авторитетно и официално. Защото, ако не беше така, щяха да формират екип от адвокати, който да им докаже на костюмарите, че циганите са проблем номер 1 за страната ни, че българскят народ страда от техните набези, прeстъпления, мързел и мръсотия, че живеят на гърба на народа и се размножават, като хлебарки, а очакват да им се дава всичко наготово и безвъзмездно.... Няма ли да се намери един смел журналист, който да им изпрати поне един филм по темата и да покаже миризливите, дрипави и сополиви полу-хора, как крещят: "Българите на кайма!".... А на тяхната адвокатка Даниела Каква-беше, ще и препоръчам да си скове един коптор при тях и да си гледа там децата. Ясно, колко е адвокат, щом е паднала до там, да защитава тази неуправляема сган.
Минусите от троловете, потвърждават правотата на написаното! :)
15
2
gerb (преди 5 години)
Рейтинг: 1578 | Одобрение: 298
Що за ГЕЙберщина. 
ГЕЙБЕРО-ЕНИЧЕРСКА МАФИЯ.
24
1
kris (преди 5 години)
Рейтинг: 198782 | Одобрение: 15732
Хей , Уйо , не знаем Даниелчето дали може да плува.......Ще вземе да се удави в храчките и няма да има , кой да защитава орките.....
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
25
1
Уйо (преди 5 години)
Рейтинг: 37724 | Одобрение: 8024
Еврогейският съд в Страсбург отново налага гейропските ценности на търпеливия българин. Трябва да публикуват снимка на тази Даниела, че всеки варненец и българин който я види да я заплюе в лицето.
43
1
kris (преди 5 години)
Рейтинг: 198782 | Одобрение: 15732
Страсбург.....Причината за да спрат събарянето и от тук нататък , не вярвам да продължат......Жалко за еуфорията , която ни обхвана......Надявах се да се поизчисти града , но кой знае.....Надеждата крепи човека.....Един ден , някой път , може би !
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
54
0
Анoнимен (преди 5 години)
Рейтинг: 7140 | Одобрение: 2785
Събарянето е законно! Общината не е търсена за помощ. Военните имаха вчера във Варна товарен самолет, да ги вземат всичките защитавани от Страсбург и да им ги карат там! Даваме им ги безплатно, само после да не ги връщат обратно.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама