php shell shell download ucuz takipçi al leke kremi takipçi al pubgmobile antalyahaber antalya hamam böceği ilaçlama

"Капитал" за присъдата на своя колега: Мнението, базирано на факти, се оказа престъпление

30.05.2019 / 14:01 3

Позиция на екипа на "Капитал" по повод присъда на колегата им Росен Босев

На 21 май Софийският градски съд осъди окончателно журналиста от "Капитал" Росен Босев по наказателно дело, заведено от бившия председател на Комисията по финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев. Той е осъден на глоба за две негови изказвания в сутрешния блок на Нова телевизия от януари 2015 г.:

Ето и позицията на медията:

"Стоян Мавродиев използва КФН, за да репресира "Капитал" и "Дневник"

и

"Господин Мавродиев има отношение към схемата за пране на пари, по която подсъдим е Евелин Банев. Чрез свои действия той е улеснил изпирането на сума, придобита от наркотрафик."

Двете изказвания на Росен Босев са част от разясненията, които той дава във връзка с рекордните по размер глоби, наложени тогава от КФН на фирмата, издател на "Капитал" и Дневник" - "Икономедиа". Наказателните постановления срещу медиите тогава бяха част от много по-голяма административна канонада, с която оглавяваната от Мавродиев КФН отговори на журналистически публикации.

Делото срещу нашия колега беше последното от трите дела, които Стоян Мавродиев заведе срещу журналисти от "Капитал" след техни публични изказвания в същия смисъл. Другите две приключиха с оправдателни присъди. Само по това дело Росен Босев беше обявен за виновен, въпреки че твърденията му се базират на факти, които съдът не оспорва и които са известни на обществото от години.

За да постанови решението си, съдът приема, че:

- Няма наказателна акция срещу медиата, защото глобите са подписани не от Мавродиев, а от заместника му (който днес работи с него в Българската банка за развитие).

- Мавродиев няма как да е съпричастен към изпраните от Брендо пари от наркотрафик, защото не е бил осъден за подобно деяние.

В същото време съдът оправдава Росен Босев за изказването в същото предаване, че Стоян Мавродиев е бил "правен консултант в една схема за пране на пари от наркотрафик".В 25-годишната си история "Капитал" като издание, защитаващо ценностите на либералната демокрация, свободното предприемачество и правовия ред, се е отнасял с изключително уважение към съдебния процес. Принципно не поставяме под въпрос съдебни решения, но в случая изразяваме съмнение в безпристрастността на съда по следните причини: аргументите в присъдата не издържат, действията по призоваването на Росен Босев бяха демонстрация на особено отношение към случая, съдията - докладчик по делото и председател на съдебния състав Петя Крънчева, присъства в множество критични статии на "Капитал" в периода 2010 - 2015 г., голямата част от тях с автор Росен Босев (прилагаме повече информация в края на съобщението).

Всичко това ни кара да смятаме, че осъждането на нашия колега е злонамерен отговор за журналистическата му работа, съдебна репресия срещу свободата на изразяване.

Срещу журналисти от "Капитал" са водени много дела. 

Ние сме водили и водим дела. Някои сме губили.

С цялото ни уважение към българския съд с присъдата по наказателното дело срещу колегата ни Росен Босев не сме съгласни.

Преди всичко не разбираме как правенето на изводи и съждения е престъпно, когато са базирани на факти. Смятаме, че с такова решение съдът създава опасен прецедент и поставя в опасност журналистиката и свободата на изразяване.

Не сме съгласни властта на даден пост да се използва срещу журналисти, които са критични. Вярваме, че при демокрацията журналистиката е необходим и важен коректив тогава, когато първата, втората или третата власт работят в ущърб на гражданите и бизнеса.В присъдата са тотално игнорирани доводите на защитата. Няма нито ред за ролята на медиите в демократичното общество и завишените изисквания към хората, заемащи висши държавни постове. 

Съдебното решение оставя впечатлението, че живеем през 80-те години (откогато е част от цитираната в него съдебна практика). Сякаш през 1991 г. не е приета нова конституция, при чието тълкуване през 1996 г. Конституционният съд казва: "Свободата на словото [...] важи не само за "информация" или "идеи", които намират благоприятен прием или не се считат за обидни, или са приемани с безразличие, но също така и за тези, които обиждат, шокират или смущават държавата или която и да е друга част от населението. Такива са изискванията на плурализма, толерантността и търпимостта, без които едно "демократично общество" не би могло да се нарече такова."

През годините журналистите и редакторите в "Капитал" бяха достатъчно смели с имената си да разказват фактите, включително, когато те разкриваха лоши практики или корупция. Приели сме риска да бъдем съдени. Но безпристрастно, с уважение към фактите и закона.

Затова си позволяваме да възразим. Намираме за уместно да уведомим за случая международните журналистически организации и медиите. Подкрепяме нашия колега в намерението му да потърси справедливост в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.Фактите по случая

1. Стоян Мавродиев злоупотреби с власт. Същото твърди и Росен Босев.

Председателят на КФН действително проведе наказателна кампания срещу "Капитал" и "Дневник" в резултат на публикации в двете издания.

- През 2013 г. "Дневник" и "Капитал" публикуват информация, че Стоян Мавродиев е призован по искане на прокуратурата по делото срещу Евелин Банев-Брендо и още четирима подсъдими за пране на пари от наркотрафик. Причината - той е заверявал документи, които са използвани за преводи на пари, предмет на обвинението.

- Съдът, осъдил нашия колега, не оспорва тези факти и приема, че Мавродиев действително е заверявал документите, чрез които са ставали преводите, но не е имал отношение.

- След тези публикации, ръководената от г-н Мавродиев КФН налага безпрецедентни по брой и размер на санкцията наказателни постановления срещу дружества, в които единият от издателите на "Капитал" и "Дневник" е акционер. Огромна част от 123-те постановления на обща стойност над половин милион лева впоследствие са отменени от съда.

- Репресията се засилва след фалита на Корпоративна търговска банка под особен надзор през 2014 г., когато "Капитал" и "Дневник" започват да поставят въпроси за бездействието на регулаторите - централната банка и КФН. Следват също безпрецедентни наказателни постановления на обща стойност 150 хил. лв. срещу "Икономедиа", дружеството - издател на "Капитал" и "Дневник". Тезата на комисията е, че двете публикации манипулират пазара.

- Глобите, наложени на "Икономедиа", предизвикват сериозен публичен дебат. В него се включват журналисти, правозащитници, неправителствени и политически партии. Казусът привлича вниманието на международни организации, отчетен е от "Репортери без граници" и се споменава в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ.

2. Защо се съмняваме в безпристрастността на съда.

- Години преди да поеме делото и да осъди колегата ни, авторът на решението и председател на състава Петя Крънчева присъства в десетки публикации на "Капитал", и то в негативен контекст.

- Автор на много от тези текстове е Росен Босев, който от 2007 г. следи работата на съдебната система. Въпреки това и въпреки искането на защитата съдията отказва да си направи отвод с аргумента, че не е чела публикациите и няма как да ѝ повлияят.

- Немалка част от тези публикации хвърлят директни съмнения в работата на съдия Крънчева, критикуват работата ѝ като част от ръководството на СГС.

- В статията от ноември 2010 г. "Технология на подкупа" с автор Росен Босев са публикувани ексклузивно СРС-та от дело за подкуп, в които основни свидетели коментират как съдия Крънчева е взела подкуп, за да освободи Златомир Иванов-Баретата от ареста.

- През март 2012 г. съдия Петя Крънчева е предложена за зам.-председател на СГС и ръководител на наказателната колегия. Във в. "Капитал" (отново с автор Росен Босев) има множество публикации, които поставят под съмнение избора и дават гласност на съдиите, които се опитват да разобличат противоречивото назначение.

- В публикацията във в. "Капитал" "Сега или никога" от 16 март 2012 г. с автор Росен Босев се коментира, че изборът на Крънчева е проблемен, дава се пример с конкретно нейно дело и се уточнява, че срещу нея има висяща проверка за антидатиране на съдебни актове.

- На 12 април 2012 г. Росен Босев поставя въпроса за избора на Крънчева в интервю с тогавашния министър на правосъдието Диана Ковачева. "Другият избор беше за зам.-председателя на СГС Петя Крънчева. Нормално ли беше да се премине към гласуване при всичките неясноти на проверките срещу нея?" пита журналистът. 

- В публикация от 18 май 2012 г., посветена на Евелин Банев-Брендо, в. "Капитал" разкрива съмнителни произнасяния на съдия Петя Крънчева по делото срещу него и групата му (по което Стоян Мавродиев се появява като свидетел). "Капитал" разкрива, че по случая е имало проверка и във Върховна касационна прокуратура.

- Друга публикация от "Капитал" 10 март 2013 г. - "Съдът през следващите 40 години" с автор Росен Босев поставя въпроса доколко изборът на съдия Крънчева за председател на конкурсна комисия е адекватен предвид съмненията около нейната професионална дейност. В статията се изнасят данни за започнала проверка срещу нея. Цитира се източник на журналиста във ВСС, според който има достатъчно данни, че Крънчева е антидатирала поне десет свои решения, а "забавянията по делата са значителни - повече от година за над десет от тях, при положение, че е била на 25% разпределение". "Встрани от конкретната проверка е общоизвестен факт, че Петя Крънчева е съдията, която води едни от най-дългите съдебни процеси в СГС (процесът срещу Бай Миле продължи 6 години, делото за източване на ЦКБ – 9 години). 

В случая с Росен Босев делото приключи за четири месеца. А по разпореждане на съдия Крънчева и в противоречие със закона, в продължение на няколко месеца журналистът беше издирван от служители на Съдебна охрана, а негови близки на различни адреси тормозени с посещения и призовки, в които се цитират не текстовете, относими към делото, а такива за тежко умишлено престъпление. При положение, че той никога не се е укривал.

- Първоинстанционната присъда може да изтеглите от тук, а мотивите към нея - тук. Въпреки, че още миналата седмица се появи в близък до властта жълт сайт, решението на съдиите Петя Крънчева, Николай Николов и Александрина Дончева не е публикувано от съда и не е предоставяно официално на Росен Босев. Все пак успяхме да се сдобием с неподписано копие от него, което може да изтеглите от тази статия.

Екипът на "Капитал":

Алексей Лазаров, управляващ редактор
Ани Коджаиванова, редактор "Политика и Икономика"
Биляна Димова, редактор Специални проекти
Бисера Станева, редактор "Специални издания"
Боряна Генчева, редактор "Имоти"
Ваня Кацарова, асистент
Вера Денизова, редактор "Икономика"
Весислава Антонова, репортер "Медии"
Гергана Михайлова, редактор "Финанси"
Деница Ватева, репортер "Икономика"
Десислава Лещарска, репортер "София"
Десислава Николова, редактор "Здраве"
Елена Старидолска, репортер "Политика"
Зорница Маркова, редактор "Регал"
Зорница Стоилова, редактор "Общество"
Ива Рудникова, редактор "Моят Капитал"
Ивайло Станчев, репортер "Енергетика"
Иглика Филипова, репортер"Икономика"
Йоан Запрянов, репортер "Бизнес"
Йоана Маркова, мениджър "Социални медии"
Йоанна Иванова, репортер "Свят"
Йово Николов, отговорен редактор
Кирил Кирчев, редактор "Икономика"
Константин Николов, редактор "Технологии"
Лилия Игнатова, репортер "Икономика"
Мара Георгиева, редактор "Компании"
Мария Иванова, журналист и мениджър "Съдържание"
Мария Манолова, журналист
Марина Станева, репортер "Свят"
Мартин Димитров, репортер "Свят"
Мила Чернева, репортер "Регионално развитие"
Мирела Веселинова, редактор "Политика"
Момчил Милев, редактор "Отбрана и сигурност"
Николай Стоянов, редактор "Финанси"
Огнян Георгиев, редактор "Икономика"
Румяна Червенкова, редактор "Политика и икономика"
Светослав Тодоров, редактор "Моят Капитал"
Светломира Гюрова, редактор "Свят"
Силвия Радославова, репортер "Предприемач"
Сирма Пенкова, репортер "Медиа и реклама"
Тамара Вълчева, редактор "Моят Капитал"
Теодора Василева, управляващ редактор
Тодор Тодоров, редактор "Компании" и "Моят Капитал"
Цветелина Белутова, фоторедактор
Галя Прокопиева, изпълнителен директор и директор "Съдържание" на "Икономедиа"
Иво Прокопиев и Теодор Захов, издатели на "Капитал" и "Дневник"

Подписката е отворена. Добавяме присъединили се колеги от други медии в capital.bg. Ако искате да се включите в списъка за подкрепа, пишете на capital@capital.bg.

Лора Филева, репортер "Съдебна система и човешки права", dnevnik.bg
Светлана Георгиева, редактор в dnevnik.bg
Цветина Валентинова ВъчковаПроверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
5
????? (преди 2 години)
Рейтинг: 322 | Одобрение: 152
Поредното потвърждение,че в ТОТАЛИТАРНА БЪЛГАРИЯ свобода на словото няма и то от години.бойко съвсем се самозабрави така щедро раздава нашите пари оставаш с впечатление,че ги вади от джоба си АЗ отпуснах
4
11
... (преди 2 години)
Рейтинг: 16391 | Одобрение: 5341
ГЕРБ ==  Мафия!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
php shell shell download ucuz takipçi al leke kremi takipçi al pubgmobile antalyahaber antalya hamam böceği ilaçlama
реклама sikik