Капитанът на "Вера Су" и помощникът му остават в ареста

19.10.2021 / 13:38 2

Снимка: Булфото

Капитанът на кораба "Вера Су" и помощникът му остават в ареста, съобщиха от прокуратурата.

Съдебният състав отхвърли тяхната жалба и постанови да останат в ареста, тъй като двамата обвиняеми са чужди граждани, нямат постоянен адрес в България и поради това съществува вероятност да напуснат страната и да избегнат наказателно преследване.

За престъплението, за което двамата са привлечени към наказателна отговорност, законът предвижда сериозни наказания. Капитанът и неговият втори помощник са обвиняеми за това, че са допуснали плавателният съд да заседне, като така са причинили значителни повреди на чужд имот и са създали опасност за живота на другиго, за което законът предвижда наказание от 5 до 15 години "лишаване от свобода".

Действията по разследването продължават във всички насоки. Освен причините и обстоятелствата, при които е настъпила самата катастрофа, се изяснява има ли замърсяване на морската вода и настъпили ли са щети за природата, дали действията на оправомощените държавни органи са били адекватни, навременни и правилни и налице ли е бездействие от страна на едно или повече длъжностни лица, което може да доведе до екологична катастрофа в местността Яйлата и региона.

По разпореждане на главния прокурор на Република България Иван Гешев, разследването се води от екип следователи от Националната следствена служба. Прякото наблюдение на работата по досъдебното производство продължава да се осъществява от Окръжна прокуратура-Добрич.

По реда на специалния надзор поради фактическата и правна сложност, и обществена значимост, определеният надзорен прокурор от Апелативна прокуратура-Варна следи за методическото и правилно водене на разследването. Върховна касационна прокуратура също наблюдава работата по случая.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

https://linktr.ee/duvar.kagidi

1
0
Серж (преди 11 месеца)
Рейтинг: 62140 | Одобрение: 9020
Нормално е. В момента тече разследване. Не могат да ги настанят в хотел пет звезди и да чакат да им дойде кефа за да дават показания...
2
4
ПХК (преди 11 месеца)
Рейтинг: 16965 | Одобрение: -5255
Жалко, ПРОСТ НАРОД И СЛАБА ДЪРЖАВА.
ЗА ВСЕКИ ВЛАК СИ ИМА ПЪТНИЦИ.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама