Капитанът на отвлечения кораб е от Варна, терористите са прекъснали телефоните и интернета на моряците

20.11.2023 / 15:20 0

Кадър Марин трафик

Йеменските терористи, които са отвлекли кораба с българските моряци, са прекъснали всякаква връзка на моряците със семействата им.

"Сигурно са им взели телефони, компютри и едва ли ще могат да се свържат, ако не им позволят“, разсъждава тя.

Капитан на отвлечения в Червено море кораб Galaxy Leader е 38-годишният Любомир Чанев, научи Българското национално радио от свои източници. Мъжът живее със семейството си във Варна, но корените са му от петричкото село Кавракирово.

39-годишният Данаил Веселинов от Горна Оряховица е вторият българин, отвлечен вчера в Червено море.

„Искам да призова всички хора да се помолят за отвлечените моряци. Това е единственото, което искам! Надявам се на чудо и те да се върнат“, каза пред „24 часа“ съпругата на отвлечения мъж от Горна Оряховица. Жената разказва, че са ѝ се обадили по телефона в неделя вечерта от офиса на гръцката компания, която менажира екипажите. Съобщили ѝ, че корабът, на който съпругът ѝ плава от месец и половина, е отвлечен и няма новини за екипажа.

„Последно той беше активен в събота, ние се чуваме постоянно. В неделя на обед, около 13 ч., е бил на линия и явно след това са ги нападнали“, разказва жената.

„В тази фирма е от 13 г. и никога не е имал притеснения, всичко е било винаги наред. С капитана много пъти са плавали заедно, разбират се много добре“, обясни тя. Похитеният моряк е завършил Военно-морското училище, бивш военен е. 

„Сигурно са им взели телефони, компютри и едва ли ще могат да се свържат, ако не им позволят“, разсъждава тя.

Жената се надява на чудо и нищо да не им се случи. „Лош късмет. Шокът е толкова голям, надявам се да го чуя и да го видя. Казаха ни, че трябва да имаме търпение, защото разрешаването на тази заложническа криза може да отнеме и 3-4  месеца", каза съпругата.

Според нея, Япония, която е оператор на кораба, е започнала сериозни преговори и има надежда екипажът да бъде пуснат. Плавателният съд е собственост на британска компания, част от която се притежава от един от най-богатите израелци Ейбрахам „Рами“ Унгар.

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама