Каракашев: Много трудно можем да си позволим намаляване на цените за клиентите на ресторантите

25.05.2020 / 16:24 4

Снимка: pixabay

Ефектът на намаления ДДС за ресторантите няма да се разпростре до джоба на клиентите, даде да се разбере представител на бранша в интервю пред БНР.

"Много трудно можем да си позволим намаляване на цените за клиентите. Това ще генерира допълнителна загуба, която ти трябва да покриеш от собствения си джоб", коментира Желязко Каракашев, ресторантьор от Варна и преподавател в местния Икономически университет, пише dunavmost.com.

"За да се намалят цените, ресторантите трябва да започнат да генерират печалба. От друга страна разнообразието от заведения е много голямо и ако има възможност, пазарът ще регулира цените. Но в момента цените са насочени предимно за намаляване на загубите на ресторантьорите", коментира Каракашев.

Въпреки че в този сектор са най-ниските декларирани доходи в България, Каракашев обясни, че работната заплата е сериозно перо от разходите. "Ако в единица оборот в търговията процентът на труд е един, то в туризма и ресторантьорството той е многократно повече. Процентът, който внасят ресторантите, е доста по-голям, затова в цяла Европа има специфично диференцирани ставки за ресторантите", обясни той. ДДС също бе посочен като голям разход, затова и свалянето му се третира като най-бърза антикризисна мярка.

Каракашев прогнозира изключително труден сезон. Само 40% от заведенията в момента са отворили, но няма гаранция, че всички работят в режим на рентабилност, посочи той. Както е известно, към настоящия момент работят само терасите на открито, но от правителството обещаха скоро да се помисли и за затворените части на ресторантите. Новите изисквания за здравна превенция са свързани и с много допълнителни разходи и част от заведенията ще работят на загуба. От една страна бизнесът изисква присъствие на пазара, но от друга - всяко от заведенията ще се бори за намаляване на загубите, коментира Каракашев.

"В ресторантьорския бранш има натрупани много проблеми, които бавно набираха скорост и в една критична ситуация се появиха със своята острота", обясни ресторантьорът. Той изброи поскъпването на стоките, водата, тока, нарастването на заплатите и осигуровките, въвеждането на "нови такси и задължителни абонаменти". "В същото време, цената на продукта, който се предлагаше, не можеше да нараства със същия процент и с това се минимизира печалбата. Така че това е един процес, който не е започнал от днес, той просто се изостри в последните дни и седмици", коментира Каракашев.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
1
MrBean (преди 3 години)
Рейтинг: 135689 | Одобрение: -1996
Айки,Ж.К. е един истински ШЕФ-Готвач.А библията на ресторантите е написана от баща му. Мисля че беше и в борда на Зл.Пясъци преди Иван Костов да заграби всичко там... Няколко пъти съм бил в ресторанта му/в морската срещу Мимоза-та, и всичко беше ОК.И да скъпичко е ,но рядко ти готви готвач на Френската гурме академия.. На дюнера е по-евтино и е вкусно,ама е на крак,така че избор има.
1
1
на светло (преди 3 години)
Рейтинг: 5209 | Одобрение: 909
Желязко, ама вие постоянно сте гладни бе момче, не се напечелихте и това е.........
за сега - добре!
3
1
айки (преди 3 години)
Рейтинг: 24200 | Одобрение: 7685
   '' ресторантьор и преподавател в местния Икономически университет ''' .....представям си как и какво им преподава на студентите и после нямали иновативно бизнес мислене.....

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама