Караниколов предупреди бизнеса за 40-те процента: По-добре да не лъжат

25.03.2020 / 10:00 1

4,5 милиарда лева ще отпусне държавата за справяне с икономическите последствия във връзка с разпространението на COVID-19. От тях 500 милиона ще бъдат използвани за покриване на здравните нужди, към които ще бъдат включени Министерството на здравеопазването, Министерството на отбраната и МВР. Това заяви в ефира на ''Тази сутрин'' по bTV министърът на икономиката Емил Караниколов, цитиран от новини.бг.

,,Ще бъдат отпуснати и 200 млн. за служителите в неплатен отпуск. С тази социална мярка те ще могат да изтеглят безлихвен заем от държавата в размер до 1500 лева. Единственото, което трябва да предоставят, е трудовия им договор.  Целта е да се подпомогне бизнесът и да не се освобождават хора, които пък от своя страна да разполагат с едни оборотни средства. Парите по тази мярка ще дойдат от Българската банка за развитие, като ще бъдат предоставени директно на търговските банки. Така че който иска да кандидаства за този държавен заем, трябва да посети търговска банка. Периодът за връщане на този безлихвен заем е до няколко години'', обясни министър Караниколов.

По отношение на другата мярка – покриване на 60% от възнаграждението на работника, икономическият министър предупреди работодателите, че останалите 40% са негово задължение и ги призова да не лъжат държавата, защото това може да се провери много лесно по размера на осигуровките и данъците.

,,Голяма част от бизнеса, който в момента се намира в най-тежко състояние от кризата, е на кредит, това е ясно. Така че за тях най-важно би било банките, към които са длъжници, да бъдат гъвкави с тях. С мерките на БНБ и българската държава целта е банките да станат по-гъвкави не само по отношение на новите, но и по отношение на настоящите кредити'', коментира Емил Караниколов, пояснявайки, че до 25% от изтегления кредит ще бъде гарантиран от държавата.

Относно битовите сметки министър Караниковол увери, че те ще бъдат разсрочени за плащане до 20-дневен срок с опция този срок да бъде удължен с още, ако е необходимо.

PETEL.BG се дистанцира от самото начало от съобщаването като извънредна новина на броя на починали стари хора в Италия, Испания и други страни с голям процент възрастно население.

Засега няма никакви данни, които да показват, че има някакво увеличение на средната сезонна смъртност в нито една от страните, което да налага тази статистика да се съобщава като извънредна новина. 

Информирайте се от достоверни източници! 

Не се подавайте на манипулации и на вероятни опити на измамници и политици да използват извънредната финансова криза за користни лични цели. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
4
Варна (преди 1 седмица)
Рейтинг: 71726 | Одобрение: 35636
един вид всички фалирани бизнеси ще станат длъжници на банката, която обслужва Пеевски. Чудесна е схема. Евала ГЕРБ, ама предпочитам коронавирус да хвана отколкото на олигарсите да дължа нещо 
НАЙ-ВРЕДНИЯТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ДА БЪДЕ ПРАТЕН В ДУПКАТА!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама