Караянчева връчи приз от парламента за отличниците на НАСА от МГ във Варна

26.03.2019 / 14:42 4

снимка: Live.Varna.bg

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и кметът на Варна Иван Портних наградиха учениците от Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“ за спечелените първи места в най-престижния конкурс на НАСА и Националното космическо общество на САЩ за проектиране на космически колонии. Тържеството бе проведено в сградата на Община Варна.

Почетен плакет на Народното събрание получиха двамата ръководители на учениците - доц. д-р Веселка Радева, ръководител на Планетариума на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, и Силвия Захариева, учител по физика и астрономия в Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“.  „Горд и щастлив съм от поредното световно постижение на Варна – в лицето на нашите умни млади хора и техните преподаватели! Държа да подчертая, че това е поредно първи място, завоювано от нашите ученици в НАСА“, заяви кметът Иван Портних.

„Скъпи ученици, реших да Ви подаря една книга за възхода на новата космическа индустрия – „Голямата битка за Космоса“, която се води не само на ниво държави, но е и съревнование между някои от най-богатите предприемачи в света. Те инвестират милиарди в мечтата на човечеството да пътува в Космоса. Аз Ви пожелавам да сбъднете тази мечта, а стъпка към нея е Вашето обучение, включително и участието в международни проекти“, каза кметът. Той допълни, че Община Варна ще подкрепи финансово пътуването на отбора през месец юни до НАСА.

„Ходете и учете, търсете новото, търсете интересното, но се връщайте в България да се реализирате. Гордея, че днес съм тук и мога да стисна ръката на всеки един от Вас, защото това постижение е Ваше, на Вашите преподаватели, на Варна, но това е постижение на цяла България“, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

„Не случайно 13 години отбори от Варна и основно от Математическа гимназия печелят най-престижния конкурс на НАСА. Повярвайте ми Варна, в лицето на нашата община, ни помага страшно много, затова имаме космическо общество“, заяви преподавателят Веселка Радева. Поздравления към децата и благодарности поднесе и Силвия Захариева.

В международния конкурс на НАСА тази година са участвали 2691 екипа и 12 899 ученици от над 30 страни. Катерина Саматовна от 11 клас на Математическата гимназия във Варна бе класирана на първо място с проекта „GENESIS-369” в категория „Индивидуален участник“, възрастова група 11 клас, а екип от 9 ученици от 11-ти клас на същото училище бяха класирани на първо място с проекта „Градът на космическия колайдер”,  в категорията „Голяма група”. Капитан на екипа е Кристиян Горанов, с членове - Стефан Ангелов, Мартин Тодоров, Калина Георгиева, Ирина Антонова, Стефан Дачев, Тодор Славов, Драгомир Николов и Константин Попов.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
2
n eXu s (преди 7 месеца)
Рейтинг: 189254 | Одобрение: 35004
А, колега, много от пишещите тук дебили имат дори подарено висше образование, обаче ако ги оценяваха по начина, по който са оценявали мен и теб, дори основно нямаше да видят. Те едвам правят 2 смислени изречения с 5 грешки, а "мисленето" им е пролетарско.
Shqipëria dhe Bullgaria në zemrën time. Dy vende të lashta të mëdha. https://www.youtube.com/watch?v=MTScExDUBJM
30
58
plabov1080 (преди 7 месеца)
Рейтинг: 48346 | Одобрение: 3556
ИЛИ на Караянчевата?
plabov

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама