Каримански: Ако не овладеем шока от инфлацията, той ще е критичен за приемането ни в еврозоната

31.05.2022 / 11:13 2

Снимка Булфото

Финансов експерт обясни какви последствия за страната може да има инфлацията.

Този шок от инфлацията, който претърпява нашата икономика, ако не успеем да го овладеем, той ще бъде критичен и за приемането на България в еврозоната. Това коментира председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Любомир Каримански ("Има такъв народ") при откриване на кръгла маса „Инфлация и икономически растеж. Въвеждане на единната европейска валута в Република България – ползи, предизвикателства и рискове“ в Народното събрание.

Тези теми би трябвало трябва да се дискутират доста по-често, особено за последната половин година, тъй като те са в основата за икономическия растеж на нашата страна и за възможността България да поеме по един доста по-прогресивен път в своята стопанска дейност, каза Каримански, пише dariknews.bg.

Той коментира, че инфлацията в България се е завърнала. Инфлацията не е само привнесена, но има и елемент генериран вътре в страната, коментира той. Каримански отбеляза, че Европейската комисия очаква инфлацията в България да достигне около 12% (11,9%) през 2022 г., което ще бъде двойно по-високо от самия ЕС и еврозоната.

Цените на храните нарастват с темп от 21,3 процента, което е силно притеснително. Движещ фактор на инфлацията е нарастването на цената на газа със 138,8 процента на годишна база през април 2022 г., следвано от твърдото гориво и топлоенергията, коментира Каримански. При храните най-голямо увеличение е установено при животинските и растителните масла и мазнини (+43,6%), зеленчуците (+32,4%), хляб и зърнени храни (+23,8%), както и млякото и млечните продукти (+21,2%), допълни той.

Председателят на бюджетната комисия отбеляза, че в кръглата маса участват професионалисти в сферата на икономиката, финансите и социалната политика и в резултат от дискусията ще бъде изготвен доклад, който да бъде от полза за правителството.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
Чичкото (преди 1 годинa)
Рейтинг: 81735 | Одобрение: -4765
Спрете да се бутате в тази еврозона Помислете за българския народ който и сега мизерства а тогава ще яде трева
Истината преди всичко
12
2
motoristka (преди 1 годинa)
Рейтинг: 77894 | Одобрение: 36434
Никаква Еврозона! Тия маймуни като тебе, дето са се уредили с бананите на дървото и плюскат яко не ги слушаме. Обелките пак за народа, а?
Минусите от троловете, потвърждават правотата на написаното! :)

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама