Карин дом посреща приятели и дарители в новия терапевтичен център за деца със специални нужди, който изгради във Варна

20.09.2022 / 09:25 0

На 19 септември Фондация Карин дом откри Нов модерен терапевтичен комплекс за деца със специални потребности във Варна. Изцяло предвиден и оборудван за съвременни методи за работа, новият център е гордост не само за България, но и за всяко съвременно общество, за което бъдещето на децата е основен приоритет.

Карин дом посвети събитието на своя основател и посланик на доброто за децата в България - Иван Станчов, който продължава да вдъхновява със своята обич към децата и вяра в утрешния ден.

Специални гости на събитието - Община Варна, Фондации Velux и други отговорни бизнеси и институции.

Срещата откри г-жа Борислава Черкезова, изпълнителен директор на Карин дом.

Строителството на новия терапевтичен център на Карин дом е един специфичен проект с изцяло достъпна среда, но също така е и пространство, което е в синхрон с детските възприятия, място, където детето да се чувства у дома. За това и усилията на архитектите Биляна Асенова и Саша Чабати са насочени не само към функционалност, но и към уют във всяка част на сградата. Новият Карин дом е разположен в разширената централна част на Варна – между улиците “Дойран” и “Кирил Шиваров”. Общата площ на сградата е 2890кв.м и се състои от едно подземно ниво за гараж и складове, три надземни нива и покривна тераса. Карин дом си поставя амбициозни цели и новата сграда ще съчетава разнообразни функции – физиотерапия и хидротерапия, център за ранна интервенция, Монтесори център и детска демонстрационна кухня, стаи за диагностика, индивидуална и групова терапия, модерна сензорна зала, медицински център, обучителни зали и административна част, вътрешен двор с две детски площадки.

Още за Новия Карин дом и как можете да подкрепите проекта, вижте от страницата на организацията: https://building.karindom.org/ За оборудването на новия комплекс Карин дом разчита изключително на дарители.

Почти година след първата копка, организацията представи една нова концепция за терапевтични, здравни и социални услуги за децата и семействата под един покрив.

Освен нова сграда, съобразена изцяло с дейността, Карин дом променя и своята визуална идентичност. Сегашното лого на Карин дом е създадено преди повече от 25 години и е спечелило екипа с концепцията си за дом, слънчево настроение и усмивки.

Карин дом е една от първите в България, която създава алтернативен на институциите модел за услуги за деца със специални нужди и техните семейства. Основана е през 1996г. от дипломата Иван Станчов, който привлича и вдъхновява дарители и специалисти, за да докаже, че няма необучаеми деца. Част от поставените цели за промяна в нагласите в обществото ни към децата със специални потребности са вече постигнати благодарение на дългогодишните усилия на гражданските организации, родители, специалисти, учители, институции, дарители и доброволци.

Промени се отглеждането на деца в институции, бариерите за включването на децата със специални потребности в училище, изолацията на децата и техните семейства и игнориране на техните проблеми от очите на обществото. За Карин дом новото лого е израз на промяната, за която работи вече повече от четвърт век и вярата във всяко дете. Вярата, че може да подаде ръка, да даде крила за независим и щастлив живот на всяко дете. Концепцията е разработена от дизайнерката Владислава Видинова (Влади Видал) с послание за полет и криле за независим и пълноценен живот за всяко дете.


 

За Карин дом

С построяването на новия специализиран център, организацията продължава делото на дипломата и филантроп Иван Станчов, основал Карин дом преди 25 години. Карин дом е една от първите граждански организации в България, която повежда борба срещу институционалната грижа на децата с увреждания и която има качествено нов подход към децата със специални нужди и техните семейства. Иван Станчов започва работа с идеята да създаде нов модел за услуги за деца със специални нужди, за да може изоставянето на тези деца в домове да бъде прекратено. Той успява да убеди семейството си да предостави наследствената вила „Три кладенци“ в Морската градина на Варна за целите на фондацията, която кръщава Карин дом – на името на своята първа братовчедка Карин, родена с церебрална парализа.

През 1996г. първите деца постъпват в центъра, а част от родителите по-късно създават първите родителски организации във Варна. Това поставя и началото на Карин дом, нейната мисия и цели, които следва до сега. Създава се една силна общност от специалисти, родители и дарители, която е силна и до днес и благодарение, на която в момента Карин дом строи модерен терапевтичен комплекс във Варна.

До сега организацията се помещава в наследствената вила, като през годините адаптира пространствата за целите на терапията и обучението на децата. Карин дом се развива и израства като терапевтичен център за деца със специални потребности, в който работят висококвалифицирани специалисти: кинезитерапевти, рехабилитатори, логопеди, психолози, специални педагози, социални работници, но също така предоставя и обучения на организации и специалисти. Годишно Карин дом подкрепя над 300 деца и семейства от цялата страна.

Какви са целевите нужди, за да завърши Карин дом терапевтичния комплекс, както и различните възможности за дарения, можете да видите на страницата на организацията тук: https://building.karindom.org/.

Ако искате да подкрепите Карин дом, можете да направите дарение за закупуване на необходимото обзавеждане и довършителни дейности.

 Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

https://linktr.ee/duvar.kagidi


Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама