Като в Лондон под Темза! Тунел под канала Варна-Девня ще правят в Белослав, обяви кметът

14.05.2019 / 12:02 10

Кадър Нова тв

Под плавателния канал в Белослав да бъде изграден тунел. По тази амбициозна идея Община Белослав работи активно от известно време, като изграждането на подземното съоръжение  е напълно реалистично да се случи в следващите години. Това разкри пред Дарик кметът на Белослав инж. Деян Иванов.Ако бъде направен, тунелът под фериботната линия би бил първото подобно съоръжение у нас. Според инж. Иванов, подобни тунели има под река Темза в Лондон.

Бъдещият тунел в Белослав ще бъде с дължина от около 2 км. Предвижда се да минава под най-тесния участък на канала, където разстоянието между бреговете е 720 метра.  Входовете към подземното съоръжение ще са на по около 700 метра от водата, като няма да се налага отчуждаване на имоти, обясни белославският кмет.

Тунелът ще минава на минимум 6-7 метра от дъното на канала Варна-Девня, който е дълбок 12.5 метра. Ще е с височина около 7 метра и почти толкова ширина, като пътят ще разполага с 2 ленти. Предвижда се да има осигурителна тръба, която ще се използва при аварийни ситуации, каза още инж. Иванов, който е дипломиран специалист по „Експлоатация на пристанища и флота". 

През юли тази година се очаква да завърши предпроектното проучване за тунела. След това може да започне и проектирането. Все още не може да се каже кога може да започне реалното строителство и колко точно би струвало.

Годишната издръжка на фериботната линия в Белослав е 1,4 милиона лева, като с всяка изминала година се увеличава.  При наличие на тунел курсовете на ферибота, които сега са през 10 минути, ще бъдат разредени. Плаващата платформа ще служи и като резервен вариант при аварийна ситуация в тунела. Годишно фериботът в Белослав превозва около половин милион коли и около 130 хиляди пътници.     

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
15
10
:) (преди 9 месеца)
Рейтинг: 10083 | Одобрение: 4573
Никога няма да мина през този тунел. Правен от ГЕРБ - със сигурност ще пропадне няколко дена след откриването и ще затрупа всичко живо в него. Не могат да построят, ако успеят - ще се наводни. Справка - ултра скъпият им булевард е пълен шит. Тия не могат пътя Варна - Девня да ремонтиран, тунел под вода ще строят. 
7
17
Варна (преди 9 месеца)
Рейтинг: 69556 | Одобрение: 35441
Рекордчо, ако ти отидеш да го дълбаеш с голи ръце ще съм много доволен. Няма да търся кусури
НАЙ-ВРЕДНИЯТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ДА БЪДЕ ПРАТЕН В ДУПКАТА!
15
19
Варна (преди 9 месеца)
Рейтинг: 69556 | Одобрение: 35441
рекордчо, герб на сухо не може един път да направите като хората, а ще ми дълбаете под канала. 
НАЙ-ВРЕДНИЯТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ДА БЪДЕ ПРАТЕН В ДУПКАТА!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама