Кацаров: Управлението на кризата до този момент е катастрофа

26.08.2021 / 12:47 2

Снимка Булфото, архив

Кацаров описа досегашното управление. Депутатите от всички парламентарни групи поискаха от Надзорния съвет на НЗОК детайлна разбивка на средствата, които се искат за актуализация на бюджета. Исканото увеличение е със 120 млн. лв. за здравноосигурителни плащания за първична, болнична помощ, лекарства и т.н. Въпреки критиките народните представители подкрепиха актуализацията - "за" бяха 145, "против" -1, "въздържал се" - 39 от ГЕРБ, пише news.bg.

Здравният министър Стойчо Кацаров поясни, че в бюджета има перо за изплащане на дългове към чуждите здравни каси за лечение на пациенти, надминали лимита в периода 2015-2018 г.

Министърът на здравеопазването е само вносител, НС на НЗОК е приел законопроекта преди няколко седмици, текат преговори със съсловните организации и трябва да бъде постигнато съгласие и подписана методология, каза той. По думите му идеята е да мине законопроектът на първо четене, а между първо и второ четене да се решат средствата като разбивка. Не е причина липсата на такова разпределение да се отхвърли законопроектът, обясни Кацаров. Той се ангажира с управителя на НЗОК да изготвят разбивката по пера. Друго било оперативна работа, няма да се промени философията, нито начина, по който ще се разходват парите и няма да го направи по-прозрачно или непрозрачно, обясни Кацаров.

Основните рискове пред здравата система са два - катастрофално лошото състояние с нарушени всички баланси, това е наследството след 10 г. управление на ГЕРБ - извънболнична и болнична, мед. персонал, лекари, специалности в здравната система са разбити.

Не можем да променим и да изменим баланса, натрупан последното десетилетие, това е основният риск при следващата пандемична вълна, аргументира се служебният министър.

Той посочи, че сме на първо място в света по смъртност, най-късата продължителност на живота, първенци по детска смъртност, плащаме най-много за лекарства и доплащаме най-много от всички в ЕС. Тази система трябва да влезе в битка с поредната пандемична вълна. Подкрепете тази система с още 120 мнл.лв., призова Кацаров. Той бе категоричен: "Управлението на кризата до този момент е катастрофа - от 1 ноември до 1 април 20 000 живота загубени. Това трябва да стане предмет за разследване от прокуратурата, причината за смъртността е пряка последица от управлението и лошото състояние на болниците, натрупали дългове, декапитализирани, на прага на фалит".

Стойчо Кацаров даде за пример Александровска болница, чийто бивш директор е Костадин Ангелов от ГЕРБ и бивш здравен министър. "70 млн. лв. капитал, 70 млн. лв. дългове, 35 млн. лв. в просрочие с предоговорени споразумения от предишните директори с лихва от 15-20%. Как тази болница със спукани водопроводи, покрив, как да очакваме да се включи активно в битката с пандемичната вълна, ние тези неща много от тях не можем да ги променим", обясни той.

Подкрепете актуализацията да дадем възможност на хората да се справят със следващата вълна, а следващото правителство да се заеме с тези реформи. Срамно е, ако не подкрепите с технически аргументи, дайте парите на хората, за да имат малко спокойствие, за това, което предстои, каза в заключение министърът.

За да бъде успешна, борбата с пандемията трябва да се води от всички институции, изтъква той

Първата критика върху парите за НЗОК дойде от Ивайло Христов от ИТН. Той поиска детайлна разбивка на парите и попита 10 млн. лв. за административна дейност за какво са. Посочи, че не е ясна и сумата за извънболнична помощ, пакетът за ковид, но подкрепят 2.5 млн.лв. по дейности здравни грижи. Депутатът отбеляза също, че магистър фармацевтите не са включени в обхвата за допълнителни трудови възнаграждения, а помощник-фармацевтите, на които са шефове - имат право на такива.

Даниела Дариткова от ГЕРБ съобщи, че партията ще се въздържи и критикува обосновката, че допълнителните средства за НЗОК били обвързани с увеличение на бюджета на ДОО и пенсиите, което нямало логика.

Галина Таваличка, ИБГНИ коментира, че липсва разпределение на точните разходи, липсват критерии за това и искат да се разпределят средствата. Тя приветства създаване на пакети за дейности на лечение на пациенти с коронавирус, което би облекчило, "но и тук липсва редът на разпределението". Групата ще подкрепи, но иска яснота и прозрачност в разходната част.

Обект на критика от страна на депутатите са парите за ваксини - 14 млн. лв., посочени в актуализацията на бюджета на НЗОК.

Даниела Дариткова цитира, че имало цифри, според които 6 млн. лв. са използвани за 6 месеца за поставяне на ваксини. Изведнъж се изисква средствата за поставяне на ваксини да са от средствата от здравноосигурителни вноски - препоръчителни ваксини са, които не са включени в задължителния имунизационен календар и така спрямо останалите препоръчителни ваксини минават по некоректен различен ред, обясни тя.

Няма отговор на въпроса как ще бъде заплатено на РЗИ за поставяне на ваксини - на лечебни заведения се предвижда да се дават средства, но само, които имат договор с НЗОК, поясни още Дариткова. По мнението й, сумата, предвидена за тези ваксини, е твърде амбициозна, особено относно скромните постижения на служебното правителство за ваксинационния процес.

Хасан Адемов от ДПС също коментира средствата за поставяне на ваксини - дали тези 14 млн. за здравно и 5 млн. лв. за здравно неосигурени ще доведат до ефект, попита той.

"120 млн. лв. за НЗОК сега определяме. Новата джипка е НС на НЗОК, но този път с 9 места заради членовете, които са 9. Трябва ли на 9 човека, 4 представители на държавата без методика да се позволи да разпределят 120 млн. лв. без ясни правила", възмути се депутатът.

Андрей Чорбанов от ИТН коментира, че трябва да има буфери, но трябва да се подкрепи актуализацията на този бюджет и да се прецизира.

Той повдигна темата за 14 млн. лв. за поставяне на ваксини на здравноосигурени лица, поиска прецизираща информация дали става дума за нови пациенти или за трета ваксинация, което са 700 000 нови души с две дози. Не е предвидено като перо колко да са парите за поставяне на ваксини на неосигурени лица, каза той.

Георги Михайлов от БСП посочи, че се появяват 13 млн. лв. за заплащания. Не може да се оправят бакии, създадени години - за чуждите НЗОК, между първо и второ четене ще предложим да бъдат прехвърлени за други дейности тези пари, каза той.

Десислава Атанасова от ГЕРБ критикува информационния портал. Георги Михайлов също потвърди, че всеки ден го преглежда и трябва подобряване.

Джевдет Чакъров от ДПС обяви, че ще подкрепят на първо гласуване, но имат сериозни бележки между първо и второ четене. Най-бедната страна членка на ЕС с най-скъпите лекарства, ще пледираме това да бъде подобрено, процентът над близо 100% е по-висок, обясни той. По отношение на информационната система за коронавирус депутатът посочи, че е добре да се предвиди процес по изграждането й, освен информираност, трябва да има и информация за контрол на средствата.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
5
ПраБългарин (преди 1 годинa)
Рейтинг: 56573 | Одобрение: -27442
Като се виждаш, че не ставаш за тая работа, що се пънеш да си министър, я си подавай оставката и повече да не сме те чували и виждали. Защо при Бойко министрите не мрънка и не се оправдаваха???
0
0
Свободен (преди 1 годинa)
Рейтинг: 2261 | Одобрение: 196
И този го гони изкуствената криза.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама