Кеймбридж установи, че Bitcoin консумира енергия колкото Швейцария

06.07.2019 / 03:00 2

kaldata.com

Енергията използвана за копаене на криптовалута е нещо, което често става повод за големи дискусии. От Университета на Кеймбридж са провели изследване, което разкрива, че Bitcoin употребява енергия колкото цяла Швейцария.

Инструментът, който са разработили, за да направят изчислението, показва, че годишната консумация на електричество от Bitcoin е еквивалентна на консумацията на университета за 365 години.

Въпросният инструмент се казва Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index (CBECI). В реално време се изчислява нужната енергия за поддръжка на Bitcoin мрежата. На база на тази информация се формира годишната консумация.

„Индексът е разработен в отговор на нарастващите притеснения за устойчивостта и въздействието върху околната среда, което копаенето на Bitcoin има. Процесът се състои в криптографски операции със изчисления и е много енергоемък. Не се срещат достоверни данни за консумираното електричество. В повечето случаи става въпрос за еднократно замерване. Различните модели се разминават един от друг.“, бе казано по време на анонса на CBECI.

Става ясно, че в момента Bitcoin мрежата използва около 7 гигавата електричество на час. Индексът се обновява на всеки 30 секунди. Използва средна цена за киловатчас електричество от $0.05 за показването на различни модели. Взима предвид различни стойности на ефективност на машините за копаене на Bitcoin по цял свят. До резултата от замерването се вижда долна граница и горна граница. Интервалът е наистина голям. В случая със замерването на 7.11 гигавата, долната граница е 2.66, а горната е 21.58.

За да се стигне до годишната оценка, инструментът предполага константна употреба на ток в продължение на година. Към това се прилага 7-дневна пълзяща средна стойности, за да се изглади ефектът на краткосрочните промени в hashrate-а и да се позволи по-добро сравнение с други неща, които използват електричество.

Ето и как стои консумацията на Биткойн спрямо потреблението на някои държави:

Според университета, този инструмент е първа стъпка към по-подробен анализ на екологичния отпечатък, който индустрията оставя. Във втората фаза на проекта ще се добави интерактивна карта на големите съоръжения за копаене. Ще има данни за използваните източници на енергия. Ще се следят въглеродните емисии, които се получават в следствие на Bitcoin."Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама