Кирил Домусчиев: В България се поставят над 3 пъти повече стентове, отколкото в страните от ЕС

23.09.2019 / 14:37 15

"В България се поставят над 3 пъти и половина повече стентове, отколкото в останалите страни от ЕС. Проучване на европейските дружества по кардиология и кардиохирургия сочат, че при пациентите със сърдечни проблеми в Европа съотношението на оперативно лечение е следното: Една класическа операция към 3,8 поставени стента".

Това написа във фейсбук профила си Кирил Домусчиев, председател на КРИБ. Постът е в коментар на разследването на NOVA, което показа как пазарджишки лекар поставя стентове на здрави хора.

„В България съотношението е една операция към 14 поставени стента. Тоест три пъти и половина повече. Това означава, че тези 3 пъти и половина са поставени без необходимост. Освен че се вреди на здравето на пациентите, се източват огромни суми от НЗОК. При 50 хиляди стента поставени у нас през миналата година, с оглед споменатото проучване, означава, че нуждите от поставяне на стентове са не повече от 14 хиляди. Тоест имаме 36000 излишно поставени стентове. При цена от 4 500 лева на стент и поставянето му, това означава годишно източване на над 160 милиона лева от Здравната каса. От парите за здраве, които всеки месец си внасяме в НЗОК! И отново да поздравим разследващия екип на NOVA за добре свършената работа”, пише още Домусчиев.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
5
Tито (преди 2 години)
Рейтинг: 23447 | Одобрение: 3492
Една, но е официална, като твоите, ''найк''УхиленУхиленУхиленУхиленУхилен Посмях се пак добре тази вечер. Благодаря ти, че те има, клоун-Браниполски.
2
6
Tито (преди 2 години)
Рейтинг: 23447 | Одобрение: 3492
УхиленУхиленУхиленИ щеше да ни пуска музика от шадравана на площадаУхиленУхиленУхилен Аз като ви казах, че го изгониха от тавана и се прибра на село, мислите майтап си правя.
5
16
Mercenary (преди 2 години)
Рейтинг: 46966 | Одобрение: 10656
Нали уж живееше в идеалния център на Варна бре, албанско плашило? И от какво правиш пари? От писане на плюсове и минуси по 20 часа в денонощието ли?Ухилен
2
5
Tито (преди 2 години)
Рейтинг: 23447 | Одобрение: 3492
Казах ти вече-заповядай на гости... Всичко ще ти кажа и покажа.....и гащите и под гащите....усетих на къде биеш-искаш ''бахур''.
2
4
Tито (преди 2 години)
Рейтинг: 23447 | Одобрение: 3492
Кажи сега, жена кога ще си вземеш, че трябва и деца да правиш, а вероятно, друг ще ти ги направи, но трябва-това богатство/къщата и нивата/ в Браниполе, все на някого трябва да ги оставиш.
2
6
Tито (преди 2 години)
Рейтинг: 23447 | Одобрение: 3492
Недей ми прехвърля твоите грехове...Баба Ериселда, тебе те би с дилафа за пенсията. А за това с кого живея-къщата ми е близо 350 квадрата и мога и тъщата да прибера, но не-живеят си отделно. ''Братя Шкорпил 27''......сто пъти те каня вече да дойдеш да видиш къде живея. Имам и 450 квадрата двор, сети се сам, ако реша да строя, няма ли да имам 1 000 000 само от там. Така че за пари и имоти да не говорим защото не сме ич равнопоставени. 4 апартамента още в кооперация до 2-ро районно и вила на евсиновград....сееешли се, скъсаняк?
5
2
ДИВАКА (преди 2 години)
Рейтинг: 24300 | Одобрение: 4005
Е..НЯМА КАК ИЗТЪКНАТИЯ ПРОФЕСОР ,Д-Р ДОМУС ДА НЕ ВЗЕМЕ ОТНОШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ НА ИНВАЗИВНАТА КАРДИОЛОГИЯ..ПРОФЕСОР ЧИРКОВ РЯПА ДА ЯДЕ..НАЛИ МНОГОУВАЖАЕМИЯ ПРОФЕСОР ДОМУС Е НАПИСАЛ И НАУЧЕН ТРУД НА ТАЯ ТЕМА...ЗНАЕ ЧЕ СТЕНТОВЕ СЕ ПОСТАВЯТ В ДУПЕТО..И КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ,ТОЛКОВА ПО ДОБРЕ ЗА ПЕДАЛИ ,КАТО НЕГО..ДЕЕВА И СПЕЦИАЛИСТИТЕ ,КОИТО СЕ НАВЪДИХА..О..ПРОЩАВАЙТЕ,НЯМА ,ЩОТО ЩЕ СЕ ПРЪКНАТ ОЩЕ ДЕБИЛИ ,КАТО ТОЯ..ЗА БУЛСАТКОМ ПЛАЩАМ КЪМ 23 ЛЕВА..САМО ЗА ДИЕМА СПОРТ ТАЯ ЛАКОМА СВИНЯ ИСКА 8 ЛЕВА..ЗА ДВЕ ПРОГРАМИ..НЕ ГО ЛИ Е МАЛКО СРАМ ,ДА КОМЕНТИРА КАРДИОЛОЗИТЕ..А НА ТАЯ ГЪРДЖАВА СВИНЯ ,КОЙ ЩЕ МУ ПОТЪРСИ СМЕТКА..ЛАКОМ ДО БЕЗОБРАЗИЕ..Изплезване:devil:Ухилен
14
3
Tито (преди 2 години)
Рейтинг: 23447 | Одобрение: 3492
Добър ден, свате.....не 3, а 10 пъти е сигурно...Тука като влезеш при лекар, те гледа в ръцете...По-големи търгаши станаха и от автомонтьорите. Като отидеш при майстор, се оказва, че по колата ти няма здрава част-всичко е за смяна, а като влезеш при доктор, след диагнозата се чудиш как си жив още. А като лежиш в болница, като влязат на визитация, гледат лошо, все едно си им направил нещо. А същите лекари, могат да са много любезни в частните си кабинети. Срам, че са давали хипократова клетва....

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама