Кирил Петков: Азербайджан може да ни достави допълнително между 500 млн. и 1 млрд. куб. м природен газ годишно

24.07.2022 / 21:19 8

Снимка: Булфото

Премиерът в оставка Кирил Петков разкри положителна новина след посещението си в Азербайджан. Той бе гост в предаването "На фокус" по "Нова телевизия".

"Азербайджан може да достави на България допълнително между 500 млн. и 1 млрд. куб. м природен газ годишно", съобщи той.

Петков се срещна в Баку с президента Илхам Алиев и обсъди с него възможността България да получава допълнителни доставки на азерски газ. По думите на Петков обаче предстои да се намери вариант за инфраструктурата, по която да бъдат осъществявани доставките.

“Работим по въпроса”, каза Петков. “Но хубавото е, че няма смисъл да си говорим за инфраструктура, ако няма газ. В случая има газ, трябва да измислим инфраструктурата.”

Петков не уточни за какви периоди и на какви цени може да се осъществят доставките.

България има договор за внос на 1 млрд. куб м азерски газ годишно, който обаче не се изпълняваше в пълен обем. Настоящите управляващи твърдят, че причината е анекс към договора, подписан от предишното правителство, който позволява това. Според предишните управляващи причината е, че газовата връзка с Гърция не беше завършена, а договорът предвижда азерският газ да влиза от там. Договорите не са публични и твърденията няма как да бъдат проверени.

Строителството на газовата връзка с Гърция беше обявено за завършено на 8 юли, а няколко дни по-късно интерконекторът беше лицензиран. Предстои той да влезе в експлоатация. Капацитетът му е 3 млрд. куб. м, а до момента са резервирани малко повече от половината.

Новината за възможността за допълнителни доставки на природен газ от Азербайджан идва на фона на новата стратегия на Европейската комисия за намаляване на зависимостта на държавите от ЕС от руския газ, която предвижда доставки от алтернативни източници.

Русия едностранно спря доставките на природен газ за България през април. Оттогава България получава газ предимно от Азербайджан и от САЩ.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
5
3
danx12n (преди 1 годинa)
Рейтинг: 14221 | Одобрение: 3021
Не сме ги избирали ние! Така е устроена системата у нас - даже и с под 10% Сульо и Пульо могат да окупират властта. Именно по тази причина външни сили инсталират марионетките си у нас. При промяна на системата, такива измекяри като простокировци власт няма и да помиришат. 
"𝗲𝘂𝗿𝗼𝗮𝘁𝗹𝗮𝗻𝘁𝗶𝗰 𝗳𝗿𝗲𝗲𝗱𝗼𝗺 𝗮𝗻𝗱 𝗶𝗻𝗱𝗲𝗽𝗲𝗻𝗱𝗲𝗻𝗰𝗲 𝗮𝗿𝗲 𝗲𝘅𝗽𝗲𝗻𝘀𝗶𝘃𝗲 𝗽𝘂𝗿𝘀𝘂𝗶𝘁𝘀 𝗮𝗻𝗱 𝗺𝘂𝘀𝘁 𝗯𝗲 𝗽𝗮𝗶𝗱 𝗲𝘅𝗽𝗲𝗻𝘀𝗶𝘃𝗲𝗹𝘆" - обясни робовладелецът на освободения роб, докато му прибираше къшея хляб от ръцете
1
1
Серж (преди 1 годинa)
Рейтинг: 166411 | Одобрение: 32676
Прав е Пра!!! НИЕ си ги избрахме КИРЧОКУРИКОКОРЧОВЦИТЕ!!! хАК ДА СА НИ!!!Гняв
4
0
kaka (преди 1 годинa)
Рейтинг: 71214 | Одобрение: 9099
То и на луната МОЖЕ да има живот.Жалко ,че ни загубихте още 7 мевсеца от живота в лъжи и жалки не изпълнени обещания като повечето клоуни в парламента.
2
0
колю (преди 1 годинa)
Рейтинг: 7810 | Одобрение: 1285
обемът на добивания газ в азърбайджан отдавна е договорен с други държави.......
може и по-добре
1
1
ПраБългарин (преди 1 годинa)
Рейтинг: 62258 | Одобрение: -28352
Все тая от къде ще го взима, важното е да има висока цена, а вие трябва да плащате високи сметки и да го духате, това е задължителна функция на феновете на новите управляващи ;) трябва да си платите за тъпотията която сътворихте УхиленУхиленУхилен Като ви е слаб акъла, да са ви здрави краката УхиленУхиленУхилен
1
2
ас (преди 1 годинa)
Рейтинг: 150713 | Одобрение: 23703
и от къде ще ге вземе бе идот прост?
3
3
ПраБългарин (преди 1 годинa)
Рейтинг: 62258 | Одобрение: -28352
А бе ливадо, тези неща ги знаем от Бойко от преди няколко години. Накрая излиза че нищо не си направи и много ми е интересно, от къде ще вземеш останалите количества? Пак от САЩ ли? УхиленУхилен 
8
6
danx12n (преди 1 годинa)
Рейтинг: 14221 | Одобрение: 3021
И какво от това бе, дришльо? 🙂 На каква цена, това е въпросът! Че даже азерския е микс - руски. Шибано безродно копеле! 
"𝗲𝘂𝗿𝗼𝗮𝘁𝗹𝗮𝗻𝘁𝗶𝗰 𝗳𝗿𝗲𝗲𝗱𝗼𝗺 𝗮𝗻𝗱 𝗶𝗻𝗱𝗲𝗽𝗲𝗻𝗱𝗲𝗻𝗰𝗲 𝗮𝗿𝗲 𝗲𝘅𝗽𝗲𝗻𝘀𝗶𝘃𝗲 𝗽𝘂𝗿𝘀𝘂𝗶𝘁𝘀 𝗮𝗻𝗱 𝗺𝘂𝘀𝘁 𝗯𝗲 𝗽𝗮𝗶𝗱 𝗲𝘅𝗽𝗲𝗻𝘀𝗶𝘃𝗲𝗹𝘆" - обясни робовладелецът на освободения роб, докато му прибираше къшея хляб от ръцете

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама