Кирил Петков дава по 200 хиляди лева на студент от чужбина да се върне в България

11.05.2022 / 08:45 3

снимка Булфото

До 200 000 лева на година за магистратура в най-елитните университети по света могат да получат талантливи български студенти по  Националната програма „Фонд "Стефан Стамболов“.

Тя е създадена по личната инициатива на министър-председателя Кирил Петков, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Условието пред младежите е, след завършването си в чужбина да се върнат да работят у нас поне три години. 

Общественото обсъждане на проекта на националната програма приключи на 9 май т. г. и следва одобрението й от Министерския съвет. Предвижда се подборът на първите стипендианти да започне през юни т. г., а първите магистратури в световните топ университети, определени чрез международните класации, ще бъдат финансирани от академичната 2022/2023 г., предаде Дарик.

Срокът на новия фонд е тригодишен, като всяка година за стипендии ще се отпускат по 2 млн. лв. Ще бъдат проведени три кампании за подбор на кандидати, като във всяка от тях ще бъдат одобрени по 10 студенти. Преди да заминат, те ще подписват договор с българската държава. Той ще ги задължава да се върнат в страната до шест месеца след завършването си и да работят тук на трудов или граждански договор в продължение на поне три години. Ако не го направят, ще трябва да възстановят стипендията със съответната лихва.

„Светите братя Кирил и Методий отварят пътя на народа ни към просвещение чрез българската азбука. Следвайки тяхното дело през вековете, хората на словото и знанието задават ценности и обединяват обществото ни около значими каузи“, посочва премиерът Кирил Петков във видеообръщение, насочено към амбициозни българи, желаещи да получат качествено образование зад граница. Петков подчертава още, че в модерната ни история чрез инвестиции в европейското образование на будни младежи, Стефан Стамболов осигурява на страната ни хора, които полагат основите на съвременна България. 

„По примера на този толкова напредничав за времето си политик, ние стартираме Национална програма „Фонд „Стефан Стамболов“, отбелязва Петков във видеопосланието. Премиерът призовава младежите да кандидатстват, а държавата ще им окаже цялата подкрепа, защото те са надеждата за по-доброто бъдеще на България. 

Целта на Фонд „Стефан Стамболов“ е българи с доказан потенциал да овладеят умения, свързани с професиите на настоящето и бъдещето, и да приложат опита си в България. Придобитите по време на обучението в чужбина знания и компетентности, както и разширеният им мироглед, пряко ще допринесат за развитието на българската икономика и на обществото като цяло.

Стипендиите ще покриват транспорта до чуждестранното висше училище, таксата за обучение, разходите за наем, медицинската застраховка по време на обучението. 

Кандидатите трябва да са български граждани, да имат завършена бакалавърска или магистърска степен, придобита до пет години преди конкурса за финансиране, в професионално направление, съответстващо на желаната магистърска програма. Необходимо е също успехът от дипломата им да е минимум много добър 5,00, а познанията по езика, на който ще се следва, да отговарят поне на ниво В2. Предимство ще бъде, ако бъдещите магистри не са учили в чужбина и имат професионален опит в избраната от тях специалност. Стипендиите за предстоящата академична година ще се отпускат за магистратури в университетите от топ 15 на четирите водещи световни класации на висши училища, актуални към момента на разработване на програмата.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
4
Радостин (преди 3 месеца)
Рейтинг: 51743 | Одобрение: -267
И като си дойдат да гледат Копейкиновци и цигани ли? 
Всеки да си получи заслуженото !
3
1
sn1p3r (преди 3 месеца)
Рейтинг: 6978 | Одобрение: 838
Серж - заглавието зависи от журналистите и медията. Напомня и то много на близкото минало. Разликата е, че тук е журналистическа интерпретация, а там си беше първо лице единствено число.
п-и-к е най-ибрикчийската медия. Ако имаше някаква журлаистическа етика, щяха да забранят недоносчето на Недялко.
0
3
Серж (преди 3 месеца)
Рейтинг: 52749 | Одобрение: 6839
"...Кирил Петков дава по 200 хиляди лева на студент от чужбина да се върне в България..." Заглавието на материала да ви звучи познато от близкото ни минало, когато един човек единолично раздаваше пари на този или онзи?...Много бързо му влезе в обуките това безгръбначно сополче и си повярва! Ако дава от собствените си пари - шапка ще му сваля, но няма да е така...Важното е, че ТОЙ ги дава!...Болест ОСТАВКА, СЪД И ЗАТВОР ЗА АМЕРИКАНСКИТЕ ГЪЗОБЛИЗЦИ И ГРОБОКОПАЧИ НА ДЪРЖАВАТА!!!Гняв

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама