Кирил Петков си даде имунитета, нарече Сарафов нелегитимен

16.06.2023 / 19:05 5

снимки Фейсбук/Кирил Петков

Лидерът на ПП Кирил Петков обяви, че сам си дава доброворно имунитета и показа снимка на искането за това. Бившият премиер обясни, че това е, защото не иска да изглежда зависим от решенията на Борислав Сарафов. Днес Сарафов, който верменно ще изпълнява функцията на главен прокурор заяви, че ще преразгледа исканията от предшественика си Иван Гешев за сваляне на имунитата на депутати.

"Замяната на Гешев със Сарафов е имитация. Това не е съдебна реформа", това заявява Кирил Петков. Ето какво се казва още в неговата публикация в социалната мрежа:

"Заявката на г-н Сарафов за ревизия на внесените искания за снемане на депутатския имунитет не е начинът, по който трябва да се води обективно и прозрачно обследване на фактите по всяко от исканията. Ако оттегли исканията, Сарафов ще възпрепятства публичността, осигурена от временната комисия по имунитетите, и дела отново могат да се озоват “на трупчета”.
Днес реших да дам имунитета си, защото не искам да разчитам на нелегитимното назначение на г-н Сарафов да решава дали да оттегли искането за моя имунитет или не.
Едновременно с това се запознах с документите, внесени в парламента, както се надявам да са направили и всички други народни представители, и се натъкнах на следните факти, точно заради които искахме да направим временната комисия за имунитетите.
Ето най-важните акценти:
16.12.2021 г. Софийска районна прокуратура излиза с постановление, с което отказва да образува досъдебно производство, тъй като няма извършено престъпление.
- По изрично указание на Върховната касационна прокуратура констатацията на Софийска районна прокуратура е проверена и от Софийска градска прокуратура и от Софийска апелативна прокуратура. И двете прокуратури потвърждават, че няма извършено престъпление, съответно на 14.02.2023 г. и 9.05.2023 г.
- Изведнъж обаче на 30.05.2023 г. Върховна касационна прокуратура при главен прокурор Гешев изисква и получава преписката в рамките на часове. По указания на Върховната касационна прокуратура постановленията на Софийска районна прокуратура, Софийска градска прокуратура и Софийска апелативна прокуратура са отменени. Образувано е досъдебно производство още на следващия ден - 31.05.2023 г. Без допълнителни данни, без нови доказателства или каквото и да било други нови обстоятелства. Единственият аргумент е “ново” тълкуване на закона, който явно според тях не е бил тълкуван правилно от предишните три прокуратури в последните 2 години. И всичко това те успяват да направят от 30 май до 31 май 2023 г. - каква бързина и в какъв важен момент за г-н Гешев.
Призовавам прокуратурата да направи всички документи по тази преписка публично достояние, за да стане ясно на целия български народ, а не само на народните представители, как прокуратурата продължава да бъде инструмент за политически натиск. Но пак заявявам, че пътят не е да сменим Гeшев със Сарафов, а трябва истинска съдебна реформа, след която институциите, а не удобни назначения гарантират справедливост и честен съдебен процес.
Ние няма да спрем, докато истинската промяна, а не имитацията, бъде постигната.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
Off Road (преди 10 месеца)
Рейтинг: 24990 | Одобрение: 6285
Ясно! Сарафов ще оттегли искането за депутатския имунитет на Кирчо. Затва и Кирчо си го дава, защото разследване няма да има. Риформа...
1
0
MrBean (преди 10 месеца)
Рейтинг: 134883 | Одобрение: -1922
От цялата дандания около геша стана ясно,че той е осмото джудже. Тоест има навика да скалъпява всякакви схеми,без да мисли особено.
2
0
Марио (преди 10 месеца)
Рейтинг: 18668 | Одобрение: 3588
Какъв Харвард ,виж си почерка братле!?Ангелче
6
1
KRISTINCHO (преди 10 месеца)
Рейтинг: 40922 | Одобрение: -383
Имунитета на Кирчо, бе поискан от Гешев и ако Гешев беше още главен прокурор Кирчо никога нямаше да си даде имунитета. Но вече всичо е под контрол и канадеца се прави на голям и смел мъж.
Нищо добро не те чака, ако в двора ти влезе КОМУНИСТ, ЦИГАНИН или КОЗА.
3
1
ас (преди 10 месеца)
Рейтинг: 149000 | Одобрение: 23460
интересно какго точно се сети да си даде имунента веднага когато си замина единствения човек в цялата прокуратура които щеше да го разследва. и какво се прави на ущипана мома за легитмноста на сарафов??? все пак той го избра според записа. една от точките им беше точно смяната на шефовете с техни хора. отстраняването на каскета и замнянето му с 8-те джуджета е точно това за което говориха в записа.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама