Kитaй имa нoв плaн ĸaĸ дa изпpeвapи CAЩ нa тexнoлoгичнaтa cцeнa

23.05.2020 / 10:26 1

money.bg

снимка: Уикипедия

Пекин ускорява опита си да се превърне в световен лидер в ключови технологии и планира да налее над един трилион долара в икономиката чрез инвестиции в безжични мрежи и изкуствен интелект, пише Bloomberg.

Планът на президентът Си Дзинпин предвижда Китай да инвестира $1,4 трлн. до 2025 г., като призовава местните правителства и технологични гиганти като Huawei да изградят 5G мобилни мрежи, камери, сензори и да разработят AI софтуер, които да станат основата на редица дейности от автономно шофиране през автоматизирани заводи до масово следене.

Инициативата ще помогне основно на местните гиганти като Alibaba, Huawei и SenseTime Group за сметка на щатските компании. В нарастването на технологичния национализъм, планът за инвестиции би трябвало да намали зависимостта на Китай от чуждестранни технологии. И да помогне на китайските компании да разработят нови технологии, които да им дадат предимство на световната сцена.

"Нищо подобно не се бе случвало досега. Това е опит на Китай да спечели световното технологично състезание", казва Мария Куок, главен изпълнителен директор на Digital China Holdings. Технологичните инвестиции са част от фискален пакет на стойност $563 млрд., който да помогне на Китай да излезе от най-тежката икономическа ситуацията от ерата на Мао насам. Какъв ще бъде резултатът обаче, предстои да видим.

Не за първи път комунистически Китай подготвя масивни планове с още по-масивна цена, които в крайна сметка не постигат много. Визията на Пекин обаче вече подкрепи редица акции - основна причина 5 от 10-те най-добре представящи се на пазарите компании са в технологичната сфера, като прозводителя на оборудване за мрежи Dawning Information Industry Co. и доставчика на Apple GoerTek Inc.

Малко вероятно е американски компании да могат да се възползват от инвестициите, а в някои случаи те могат и да загубят. По-рано тази годината, когато China Mobile - най-големият телеком в Китай - сключи договори за 37 млрд. юана за 5G базови станции, лъвският дял отиде за Huawei и други местни компании. Шведската Ericsson получи по-малко от 10%.

В един от проектите си пък Digital China ще помогне на североизточния град Changchun да замени американските облачни компании IBM и Oracle с местна технология. Именно значителна част от средствата ще бъдат насочени към центровете за данни.

Има притеснения дали стратегията ще бъде успешна, както и откъде ще дойдат парите. Според Zhu Tian, професор по икономика в China Europe International Business School в Шанхай, китайската икономика няма да се възстанови само чрез инвестиции в инфраструктура. Той посочва, че планът ще увеличи нивата на задлъжнялост, но смята, че във време на криза подобни ходове все пак са необходими.

 

Цялата статия ТУК"Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
vasil66 (преди 4 дни)
Рейтинг: 4323 | Одобрение: 2923
Голяма грандоманщина ги гони китайците. Комплекси ли се избиват...

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама