Климатолог даде съвети какво да правите, ако сте на открито при гръмотевична буря

28.09.2022 / 07:52 0

Редактор: Недко Петров

Стопкадър Нова Тв

Гръмотевичнвите бури в нашата страна в следобедните и вечерните часове вчера са необичайни за края на септември. Обикновено това е период от годината, когато гръмотевичните бури затихват и не са често явление. Но ние имахме толкова силна електрична дейност от тези облаци, това предложи подходящи условия за образуване на такива облаци и се образуваха тези бури, които протичат по всички закони на физиката.

Това каза по Нова Тв климатологът Симеон Матев по повод падналите мълнии в София, които взеха и три жертви.

Такива бури в този период на годината не са чести, но се случват веднъж на няколко години края на септември. Много жители на Варна например никога няма да забравят 27-и септември 2004 година, когато падна най-силната градушка там с големина на зърната по-големи от топка за тенис. Така че случва се в края на септември, но не е нещо обичайно. Въпреки това ние трябва да сме подготвени за гръмотевична буря, допълни Матев.

Ако сте на открито при опасност от падане на мълнии, не стойте под дърветата. Гледайте също да стърчите и да не сте на най-високото място. Не трябва да лягате, краката ви трябва да са прибрани, да сте клекнали близо до земята и с двете ръце да сте хванали глезените си. Ако сте група от хора, трябва да се раздалечите. Никога не заставайте и до стада със животни, тъй като овчари и козари са ставали жертви. Затова трябва да сте на разстояние от стадата. Не трябва също да простирате на тересата при опасност от мълнии, допълни Симеон Матев.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама