Кметът Портних: Надявам се скоро Варна да има най-модерния стадион

12.06.2018 / 12:55 34

"Надявам се Варна скоро да има своя модерен стадион". Това каза за Varna24.bg кметът на Варна Иван Портних в отговор на въпрос "как върви изграждането на стадион Варна".


"Виждате, че върви поетапно изграждането, бихме се радвали темпа да е по-ускорен. Знаете, че в правомощията на Общинския съвет е да контролира, той има представител в дружеството, което изгражда стадиона. При последната инспекция общо взето видяхме, че продължава строителството. Надявам се скоро Варна да има своя модерен стадион, който ще отговаря на изискванията за провеждането на големи международни срещи и единственият в страната, който ще е лицензиран за това. Вярвам, че варненската публика скоро ще има своето прекрасно футболно съоръжение", допълни кмета.  

Днес градоначалникът посрещна международни експерти от ACES (Асоциация на европейските столици и градове на спорта) във връзка с кандидатурата на Варна за Европейски град на спорта.

"Днес приемаме комисията, която ще направи оценка на кандидатурата ни за Европейски град на спорта през 2019 г. Имах честта и удоволствието да запозная членовете на комисията с богатите спортни традиции на града ни и с постиженията на нашите спортисти, но най-вече с политиките, които общината има по отношение развитието на масовия спорт и на спортните бази.

Знаем добре, че инвестициите в спорт са инвестиции в здраве. Варна е уникален град в България със своята политика по отношение подкрепата към спортните клубове. Знаете, че имаме 275 спортни клуба, над 30 000 спортисти, като клубовете ползват безвъзмездно спортните бази на общината, което е много сериозна подкрепа за тях. 

Знаете за политиката по отношение спорта в училищата, спортните програми, които дават шанса на най-малките да тренират спорта, който предпочитат безплатно.

Миналата година обновихме спортните бази в училищните дворове на 10 училища и виждаме, че това стимулира учениците в приятна среда да спортуват. Същевременно извън учебния процес базите се ползват от живущите наоколо. Надявам се през следващата година да продължим този проект. Разказах на нашите гости за олимпийските и световните ни шампиони и за това че градът ни е домакинствал на десетки европейски и световни първенства, че имаме богати традиции в провеждането на големи спортни мероприятия. Работим добре и с НПО, свързани със спорта.

Сега гостите ни ще имат възможност да посетят част от спортните ни бази, да видят с очите си това, което правим. Презентирах и им по-големите проекти, изграждането на двата стадиона - "Юрий Гагарин" и "Спартак".

Ремонтът на "Спартак" ще започне съвсем скоро, приключваме процедурите и до две седмици ще започнат строителните дейности.

Готови са ни проектите за още три спортни комплекса - във "Владиславово", под ул. "Студентска" и във "Виница", където получихме от държавата терен от 7 декара. Вървят процедури по разчистване на прилежащите общински терени от незаконни сгради и имаме готовност в бюджета на 2019 да заложим средства за тези нови спортни комплекси. ", каза Иван Портних.

Той уточни, че в училищата предстои изграждане на видеонаблюдение, за да бъдат опазени спортните съоръжения.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама