Кметът на Варна: Ще има обезщетение за близките на загиналата жена по време на урагана

20.11.2023 / 12:04 0

Снимка: Пресцентър Община Варна 

"Ще има обезщетение за близките на загиналата жена".

Това обяви кметът на Варна Благомир Коцев за тежкия инцидент при бурята в събота вечер, довел до смъртта на 43-годишна жена.

"Направихме обстоен разговор за това как Общината може да помогне на сина й. Има решение за еднократна финансова помощ, която да му бъде осигурена. Вероятно ще бъде записан и в Бюрото по труда, тъй като той е 20-годишен и има желание да се реализира“, каза той пред медиите сутринта.

Кметът добави, че общината работи активно, за да окаже психологическа помощ на сина на жертвата. Той е разговарял с него още в неделя и го е уверил в пълната подкрепа от страна на Общината, пишат от пресцентъра.

В отговор на въпрос за почистването на града вследствие на ураганната буря, Коцев каза, че приоритет е почистването на всички падащи предмети и опасни висящи клони в короните на дърветата. Много хора и служби са ангажирани да възстановят града, увери кметът. По думите му, остойностяването на щетите от бурята ще бъде направено до края на седмицата. Ако Общината не може да поеме разходите по възстановяването на града, тя ще поиска помощ от фонда за бедствия и аварии, добави Коцев.

В момента наблюдаваме ситуацията, бедственото положение вероятно ще остане до края на деня, обясни Коцев. Той припомни, че от съображения за безопасност, е въведено онлайн обучение за учениците от 1 до 12 клас. В нормален режим на работа остават детските градини и ясли, но със строг контрол за недопускане на децата на открито. 

Ще бъде извършен оглед за падащи предмети на територията и в околностите на училищата, а от утре очакванията са да бъде възстановен присъственият учебен процес. Четири училища – I ОУ „Св. Княз Борис I”, ОУ „Васил Друмев“, ОУ „Константин Арабаджиев“ и Професионална гимназия по текстил и моден дизайн, където щетите от бурята са по-сериозни, ще учат онлайн до 22 ноември, включително. 

Възстановява се енергоснабдяването и водоподаването в засегнатите райони, включително извън пределите на града. Всички екипи са концентрирани в почистването, за да може градът да бъдат подготвен за дъждовете и за зимния сезон, завърши Коцев. След 18:00 ч. кметът ще информира гражданите за решенията на оперативния щаб и учебния режим в общината утре. 

Именно тогава се събира оперативният щаб, за да изслуша доклада на аварийните служби за състоянието на образователната мрежа. Те трябва да осигурят безопасността на достъпа на ученици, учители персонал и родители до учебната инфраструктура.
Между 7 ч. и 11,30 ч. кметът проведе поредица от текущи срещи с различни звена и органи, извършващи дейности по възстановяване на щетите и нормализиране на ситуацията във Варна. На терен вече са екипите за опис и оценка на щетите. Вероятно в утрешния ден Общината ще може да съобщи индикативна стойност на материалните поражения вследствие на урагана.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама