Кметица се разхожда с обувки върху антични мозайки от IV век в паметника вила "Армира" още от 2017 година

04.11.2020 / 10:12 8

снимки Иван Атанасов / „Сакар нюз“

Кметица се разхожда с обувки върху антични мозайки от IV век, въпреки забраната за това. Става дума за кмета на Ивайловград Диана Овчарова (ГЕРБ) (третата от дясно на ляво на снимката) и областният управител на Хасково Станислав Дачев (до нея), които са нарушили забраната да се стъпва върху античните мозайки в историческия паметник вила „Армира“ край Ивайловград, пише "За истината“.

Първата от тях е от 2017 г. На нея Диана Овчарова е заснета заедно с още петима участници в поетична вечер, седнали на столове, поставени направо върху мозайките, датирани към IV в.

Кметът на Ивайловград Диана Овчарова на поетична вечер през 2017 г. във вила „Армира“.
Снимка: Иван Атанасов / „Сакар нюз““

Други три снимки, само че от 2018 г. са запечатали моменти от спектакъла „Камъче в мозайката на Европа“, изигран също направо върху мозайките във вила „Армира“. За снимка след края му с обувки върху историческия паметник са стъпили и всички участници в спектакъла. Заедно с тях са се снимали областният управител на Хасково Станислав Дачев и отново Диана Овчарова.

През 2018 г. спектакълът „Камъче от мозайката на Европа“ е изигран направо върху мозайките от IV в. във вила „Армира“
Снимка: Иван Атанасов / „Сакар нюз“

По време на сватбена церемония, състояла се миналата неделя гостите бяха заснети да се разхождат върху мозайките по време на ритуала, воден лично от Овчарова. Снимките от сватбата бяха публикувани във Фейсбук от Димитър Иванов. В профила си той разказа, че след като направил забележка, кметицата на Ивайловград лично му казала, че не е негова работа да следи за спазването на реда в музея. След това тя обяснила на сватбарите, че нямало проблем да се разхождат върху мозайките, включително и с обувки с токчета, тъй като те били залепени много здраво, а освен това били обработени със специални материали.

Сватбата, която стана повод за скандала със съхранението на мозайките във вила „Армира“
Снимка: Фейсбук

В понеделник, потърсена от Би Ти Ви, Овчарова се оказа в болнични, а вместо нея обяснение за недопустимото отношение към историческия паметник даде заместничката й Светла Моллова. Според нея стъпването върху мозайките се наложило заради задължителната дистанция от 1.5 м. между гостите на сватбата, за да бъдат спазени противоепидемичните изисквания на Министерството на здравеопазването. Четирите снимки от 2017 и 2018 г., които публикуваме тук обаче опровергават напълно това оправдание.

Още във вторник Министерството на културата започна проверка, която трябва да установи нанесени ли са щети на паметника от национално значение. „Това определено е нарушение на Закона за културното наследство, Община Ивайловград, която стопанисва обекта трябва да го пази от разрушаване, в което определено не се включва ходенето по мозайката“, каза Слави Славов от регионалния инспектор от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ в Министерство на културата.

Част от декорацията на вила „Армира“
Снимка: Иван Атанасов / „Сакар нюз“

Вила „Армира“ е една от четирите римски вили в света, които са запазени до днес. Тя е открита е през 1964 г. по време на строителството на язовир „Ивайловград“. Заради изящната й мраморна декорация, но и заради мозайките си тя е наричана „Бижуто на Източните Родопи“. Преди време паметникът беше реновиран с близо 2 млн. лв., осигурени от фондове на Европейския съюз. През февруари т.г. Община Ивайловград подписа договор за изпълнение на проект „Устойчиво развитие на археологически обект – антична вила Армира край Ивайловград“ по процедура „Развитие на туристически атракции“. Финансирането е в размер на близо 8 млн. лв., които ще бъдат осигурени от Оперативна програма „Региони в растеж“.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
MrBean (преди 2 месеца)
Рейтинг: 47471 | Одобрение: 7141
Забелязвате ли  и онази с туниките и златен венец,на нея май и е навик да се разхожда там. Пандиз и да лазят на колене от Ивайловград до София и обратно,та да усетят как се клечи докато се прави мозайка.......
4
0
:) (преди 2 месеца)
Рейтинг: 18095 | Одобрение: 6100
Това са ГЕРБАЖИИИ, кое ви изненадва? Умственият им капацитет е толкова. Простаци и животни, както казаха по-надолу . хАлтурата им няма, необразовани, връзкари, без никакъв интелект. 
2
0
ас (преди 2 месеца)
Рейтинг: 55404 | Одобрение: 15159
прости хора какво се изненадвате.
4
0
Partizanin (преди 2 месеца)
Рейтинг: 34525 | Одобрение: 8525
За ГЕРБерунгелите само сопата у главата. Те от друго не разбират..... крайно нагли, арогантни и цинични са.
Сидите тихо "До", чтоб не случилось "После"....
4
0
Нане (преди 2 месеца)
Рейтинг: 3584 | Одобрение: 699
Първенюта
3
0
... (преди 2 месеца)
Рейтинг: 14012 | Одобрение: 4732
животни
3
1
Голям праз (преди 2 месеца)
Рейтинг: 10974 | Одобрение: 2884
Тая си е за затвор отвсякъде!!!
4
0
Варна (преди 2 месеца)
Рейтинг: 80311 | Одобрение: 37646
всичките трябва да бъдат глобени по 5000 лева и съдени за опит за разрушаване на културно наследство
МУТРИТЕ ВЪН! ОПГ ГЕРБ в ЗАТВОРА! ПОРТНИХ в РУСИЯ

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама