Кои родители ще имат право на безплатна бавачка?

14.03.2019 / 18:13 6

Стотици родители у нас са изправени пред проблема да намерят човек, който да гледа детето им, за да могат те да работят. 1900 семейства са поискали от държавата да им осигури безплатна бавачка, съобщава Нова тв.

„Държавата наистина има ангажимент да подпомага семействата, особено когато става въпрос за работещи майки. Проблемът е сериозен, особено в големите градове, тъй като там има недостиг на детски ясли. Миналата година стартирахме програма, която подкрепя семействата, изпитващи затруднения да работят, защото няма кой да се грижи за децата им. В момента около 1800 семейства ползват услугата. Подават заявление в бюрата по труда и чакат одобрение”. Това каза в ефира на предаването „Плюс-минус. Коментарът след новините" заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. По думите й, ако детето е навършило 5 години, не може да посещава детска градина и няма кой да го гледа, в рамките на 18 месеца се осигурява бавачка. Тя допълни, че се предвижда есента родителите отново да могат да кандидатстват по съответната програма.

„За целта те трябва да докажат, че детето не ходи на детска градина или ясла. Вторият важен критерий е да са безработни", каза още Русинова. 

Тя припомни, че преди две години се прие закон, който гласи, че ако майката се върне на работа по-малко от година след раждането, тя получава 50% от майчинството си.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
3
n eXu s (преди 2 месеца)
Рейтинг: 42268 | Одобрение: -47722
Така се създават търтеи..... Има много образовани жени по света, които се връщат на работа дори седмица след раждането, а на въпрос "Защо", казват: "Искам да съм полезна на себе си и обществото". Такъв отговор от българските кранти с празните глави никога няма да чуеш. Те едвам работят за 400 лева и чакат някой селски тъпанар да им плаща квартирата с пари от тате, а като родят някой изрод на 35-40 години и станат като бидон на 100 кила - чакай ги да работят някъде....
Shqipëria dhe Bullgaria në zemrën time. Dy vende të lashta të mëdha. https://www.youtube.com/watch?v=MTScExDUBJM
3
2
Mercenary (преди 2 месеца)
Рейтинг: 37627 | Одобрение: 11397
Дават се едни пари на някого. Не е ли по-добре да се дадат на майката, а тя да не работи, а да отглежда децата си?
2
0
гарфилд (преди 2 месеца)
Рейтинг: 12109 | Одобрение: 5519
Моят глас е за родителите на варненския кмет.
3
0
аптекаря (преди 2 месеца)
Рейтинг: 4164 | Одобрение: 1319
Верен отговор - РОДИТЕЛИТЕ  НА ДЕПУТАТИТЕ.
2
2
ДИВАКА (преди 2 месеца)
Рейтинг: 28214 | Одобрение: -1021
БОГАТИТЕ..ЩОМ Е БЕЗПЛАТНО..ИзплезванеУсмивкаУхилен
6
1
Морски (преди 2 месеца)
Рейтинг: 18167 | Одобрение: 6112
Как на кои? На такива като Цвъки и Горанов разбира се,като крайно нуждаещи се!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама