Колата не пали в студа – какво да правим? Ето няколко безценни трикове!

09.01.2017 / 23:23 3

Повече от половината дизелови коли при минус 20 градуса не палят, а в „Пътна помощ” има стотици сигнали за закъсали автомобили. Дори при минус 9 градуса горивото замръзва, най-често защото в резервоара има вода.

„Тази вода се получава от използването на биодизел, който се примесва с нефтения дизел. Когато водата се отложи, тя е по-тежка от нафтата, остава на дъното и първото, което сондата засмуче от резервоара е тази вода”, обяснява Тодор Желев пред bTV.

Можете да използвате и добавки за дизел, които се продават на всяка бензиностанция.

„Можете да използвате също така спирт за горене. Той се смесва с водата и вече може да премине през горивопровода, без да замръзне”, изтъкна Желев.

От сутринта Ивелин Маринов е приел 4 автомобила за размразяване. Два часа са необходими, за да се размрази кола в сервиз.

За проблемите при новите коли има и конструктивни причини.

„Това е горивният филтър, изложен е, нищо не го предпазва, много лесно замръзва. Цялата луга и сняг се лепи отдолу под автомобила”, каза Ивелин Маринов, майстор.

28-годишните руски машини нямат проблем с паленето в студа. „И на минус 30 палят. Горивопроводите и филтърът са скрити, няма нищо изложено на външна температура”, допълва майсторът.

При любителските размразявания протичат помпи, уплътнения и гумички. „Виждал съм с газови лампи директно под тръбата”, отбеляза Ивелин.

В студено време лесно падат и акумулаторите, затова е хубаво да си ги държите вкъщи.

Ако не можете да си оправяте колата и тя замръзва всяка сутрин, е хубаво да си купите ключ 10 или 13, за да си откачате сами акумулатора.

Могат да замръзнат ключалките, за тях също има спрейове, или гумените уплътнения - те се мажат с течен парафин от аптеките. Ако не ви се стържат сутрин стъклата, също може да ги напръскате със спрей, който ще разтопи веднага леда.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
0
Ханк Рум (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Един лесен трик и от мен: Заключвате колата, връщате се в къщи, палите печката, вадите мезетата!
4
2
Тот (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Ей тъпи петли добавка не се слага зимно време на дизел бе идиоти такива това замръзва бе на еко бензиностанцията на гарата някъв работник дето зарежда гориво казал на ппиятелката ми да сложи добавка в дизела при пълен резервоар и кво колата се прецака от добавката И СЕГА ТОЯ РАБОТНИК ГО ИЗДИРВАМ ДА МУ СТРОША ГЛАВАТА............... А ВИЕ ПЕТЛИ НЕ ЛЪЖЕТЕ В ДИЗЕЛА МОЖЕ ДА СЕ СЛОЖИ МАЛКО БЕНЗИН КОЙТО НЯМА  ДА ПАЗВОЛИ НА НАФТАТА ДА ЗАМРЪЗНЕ.
Рейтинг: 43763 | Одобрение: -422
Другото ефикасно нещо което може да го направите е да си построите гараж, но на пролет.
Напиши коментар

Последни новини
Форум
 

 
Всички права запазени © 2017 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама