Концесията на Летище "София" остава, реши транспортната комисия

11.07.2018 / 17:05 10

Снимка: "Канал 3"

Транспортната комисия отхвърли искането на БСП за прекратяване на концесията на Летище "София". Предложението събра едва 8 гласа "за", а с 12 "против" и 1 "въздържал се", и така не бе прието, съобщи "Канал 3".

Исторически държавата е показала, че не управлява добре летище "София", коментира министърът на транспорта Ивайло Московски, който участва в заседанието на комисията.

Мотивите на искането бяха представени от соцдепутата Георги Свиленски. Той изтъкна вече познатите аргументи на социалистите срещу концесията, а именно, че през последните години летището реализира увеличение на пътниците и товарите и е на печалба, което премахва необходимостта от отдаването му на концесия.

Транспортният министър пък припомни, че концесионирането на най-голямата ни аерогара е било заложено още в предизборната програма на партия ГЕРБ, а по-късно идеята е залегнала и в управленската програма на правителството. Според него отдаването на концесията е нормална практика, която се прилага в цяла Европа и света.

„Европа е най-развитият пазар за участие на частния сектор в управлението на летища. Делът на частно участие в управлението на летищата и летищната инфраструктура е нараснал с 80%. Това е тенденция от 2010 до 2016 година. Ако добавим и периода до 2018 година, ще е още по-голям процентът. Всички летища в Словения, Португалия, Унгария, Кипър, Белгия и Малта се управляват на 100% частния сектор“, аргументира се министър Московски.

Той посочи още, че практиката в Европа и ЕС показва, че удачният начин за управление на такава инфраструктура е именно този. „Идеята е точно такава – да се привлече сериозен оператор и инвеститор, който, оперирайки на други места и имайки сериозни позиции в авиационния бизнес, да направи така, че летище „София“ да получи необходимото си развитие в годините напред. Неслучайно концесията е за 35 години“, допълни транспортният министър.

"Колегите много неудобно се чувстват, че когато те управляват концесията, е нещо хубаво и те максимално се възползват от нея. Имам справка за десетки концесии, които са направени в тяхното управление. А при нас, когато управляваме, концесията е нещо лошо", обърна се министър Московски към социалистите. Той отхвърли и обвиненията, че решението на Министерския съвет за отдаване на аерогарата на концесия е било взето „на тъмно“. Нито заседанието е било секретно, нито точката е била извънредна“.

По време на изслушването му стана ясно, че според условията концесионерът се задължава да направи проучване на въздушния трафик, а ако се налага, и да изгради втора писта. Предвижда се и възможността за изграждане на трети терминал, както и даването на гаранции за персонала.

По-рано днес пък БСП внесе законови промени, с които да осуети концесията не само на летището, но и на държавни предприятия от забранителния списък за приватизация.

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
Васил Стоянов (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Концесията е важна и трябва да се състои, но защо Московски не се изкаже за Пристанище Варна? Какво става там? Защо софийските мутри се настаниха в най-стратегическото предприятие във Варна, че и в цяла България? 
2
3
Сульо (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Всичко свързано с БКП трябва да се разстреля , без обяснения . Трепи и се радвай Господ разрешава.
2
3
Сульо (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Всичко свързано с БКП трябва да се разстреля , без обяснения . Трепи и се радвай Господ разрешава.
5
0
НИКИ (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
 МОСКОВСКИ, ЖЕНА СИ НА КОНЦЕСИЯ ЩЕ ДАДЕШ ЛИ. ????????????????????
6
0
БАЙ ХОЙ (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
„За летище София държавата е доказала, че не може да управлява добре, затова се дава на концесия”, чистосърдечно призна пред парламентарната ресорна комисия министърът на транспорта Ивайло Московски. Той е държавата в сектора – от 7 години е министър. Преди това 2 години беше заместник-министър на транспорта. Като е прав, прав е! За любителите на статистиката напомняме и стресиращите резултати: Летище София печели 19,8 млн.лв. през 2008 г. при 3 милиона пътници и губи 13,3 млн. лв. при над 6 милиона сега?!   Московски призна: „доказано управлява зле” – ами да подаде оставка най-накрая
6
0
doko (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Е приватизацията на държавата продължава,а мислех че е приключила.Явно сегашните управляващи са били добри ученици на Иван Костов. Всичо държавно и печелившо трябва да мине в частни ръце.Държавата кучетата я яли. После се чудят от къде пари за пенсии, за армия ,за учители и т.н.
8
0
БАЙ ХОЙ (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
На заседанието на парламентарната комисия министър Московски обясни, че за летище София държавата е доказала, че не може да управлява добре, затова се дава на концесия. :woot: АМИ КАТО КАЗВАШ, ЧЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО НЕ МОЖЕ ДА УПРАВЛЯВА ДОБРЕ ЩО НЕ СИ ХОДИТЕ , АМИ ЩЕ ДАВАТЕ НА НЯКОЙ ДРУГ ДА ВИ ВЪРШИ РАБОТАТА ! ЗАЩО ДА ПЛАЩАМЕ И НА ВАС И НА ДРУГ ??? 
4
2
Митака (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Отивай при сина си, изрод грозен.
7
2
тодор живков (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
предсрочни избори трябва и на дръвника
4
2
anesti (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Ясно е че трябва да се усвоят тези пари. Спомените обаче на водят към мадридският крадец, говорещият с теменужки, усмихнатият престъпник, хамериканските централи, и т.н. и т.н. Колко пъти още ще настъпваме мотиката.
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама