Концлагерът Белене се превръща в туристическа атракция

18.01.2022 / 12:08 5

Кадър travelnews.bg

Фондация “Остров Белене” е неправителствена организация, която е създадена в началото на 2016 г. Тя се занимава със създаването на Мемориален комплекс и мемориален път в памет на хилядите невинни жертви, които са били затворени и убити в концлагера “Белене”, пише Йоана Шомова за travelnews.bg.

“За българската история лагерът “Белене” остава най-големият, най-секретният и най-дълго просъществувалият лагер за политически и идеологически противници на БКП през периода на тоталитарното управление. Искаме в памет на невинно избитите и невинно пострадалите да има едно такова запазено място в нашата държава”, разказа пред TravelNews Михаил Маринов, който стои зад идеята и е председател на организацията.  

Проектът на Фондация “Остров Белене” предвижда цялостно възстановяване на умишлено заличените следи от първия период на съществуване на лагера - от неговото създаване през 1949 г. до 1959 г. След извършени задълбочени проучвания на многобройни достоверни източници, разкази, спомени и рисунки на оцелели бивши лагерници, екип от архитекти, в сътрудничество с историци и журналисти, разработи идеен проект за възстановяване на разрушените дървени бараки, карцери, охранителни вишки, оградни съоръжения и др. 

Лагерът „Белене“ е единственото място в България, където са запазени и част от сградите от втория период на неговото съществуване от 1959-та до 1987-ма година, а територията е изцяло съхранена. Това позволява историята да бъде възстановена, а мястото превърнато в място за почит към невинните жертви и място, което да разказва на бъдещите поколения за зверствата на комунистическия режим, за да не се допуснат отново грешките от близкото минало. В непосредствена близост до мъжкия лагер са изградени и за кратко съществуват женски и младежки трудови лагери, а множество документи и видео свидетелства разказват, че на съседния остров “Предела” се намират един или няколко масови гроба с телата на убитите от лагерите “Белене” и “Ловеч”, обясни Михаил Маринов.  

С реализацията на проекта, Белене ще стане част от световната карта от подобни места на памет и ще е притегателно място за посещение на хиляди хора от страната и от чужбина.  Това ще стимулира развитието на устойчив туризъм и съпътстващи туристически услуги, което в бъдеще ще гарантира създаването на нови работни места в града,  намиращ се в голяма близост до най-бедния  регион в ЕС – Северозападна България. 

По време на комунистическия режим в страната са създадени и функционирали повече от 20 подобни места за изолация, които са старателно унищожени. Това прави останките на “Белене” единствени и уникални. Те се намират на остров “Персин“, който е част от т.нар. Беленски Дунавски архипелаг, състоящ се от 19 острова. Местността е близо до град Белене, а до тях се стига по 13.5-километров силно амортизиран и труднопроходим терен, който поддържаме здрав, чист, окосен и проходим през последните години, подчерта Маринов. Островът сам по себе си е впечатляващ, тъй като е най-големият български дунавски остров, част е от територията на природен парк “Персина”, а там и до ден днешен функционира затвор за криминално осъдени лица, с който е свързан и по-стриктният контрол при влизане. 

Проектът на Фондация “Остров Белене” е подкрепен от Фондация “Америка за България”. С тяхна помощ ще се финансира покупка на велосипеди; на моторна  косачка; на бинокли; за покупка, транспорт, насипване и укрепване с инертни материали (чакъл, каменна фракция) на частично пропаднали и труднопроходими участъци от главния вътрешен път в острова; за основно почистване (косене, отстраняване на паднали дървета и висока растителност) на 7 км от основния път, както и на около 2 км непроходима вътрешна дига; за закупуване боя за маркиране и боядисване на дървена пътека. 

След подобряването на условията за достъп до територията на острова, той ще се изпълни с живот. Михаил Маринов е убеден, че проектът ще представява интерес за хиляди туристи и реализирането му ще е от голяма помощ за българския туризъм, и в частност - за северозападния регион.  

Концлагерът „Белене” е създаден на 27 април 1949 г. с поверително постановление на Министерския съвет, ръководен от министър-председателя Васил Коларов. С него комунистическото правителство взима решение да бъде създадено трудово-възпитателно общежитие (ТВО). С тази задача е натоварено МВР, на което са предадени островите на река Дунав – Персин, Голяма Бързина, Малка Бързина, Милко, Магареца, Совата и Предела. 

Така е поставено началото на най-големия лагер за политически противници на БКП в България по времето на комунизма. Придобил известност като лагера „Белене”, той е изграден на остров Персин, най-големият от всички изброени острови. За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
Чичкото (преди 1 годинa)
Рейтинг: 81735 | Одобрение: -4765
Браво Ще се превърне в място за поклонение пред жертвите на комунизма както и всички други лагери в Европа  против фашизма и геноцида
Истината преди всичко
0
1
уйчо (преди 1 годинa)
Рейтинг: 74835 | Одобрение: -2680
С това място никой не трябва да си прави майтап!
0
3
MrBean (преди 1 годинa)
Рейтинг: 113521 | Одобрение: -754
Малцина са тия които са го "разглеждали" отвътре.Гняв
1
1
Серж (преди 1 годинa)
Рейтинг: 96693 | Одобрение: 16273
бафмааму....Навремето не ни пуснаха да го разгледаме, а сега - туристическа атракция ще го правят...
0
3
MrBean (преди 1 годинa)
Рейтинг: 113521 | Одобрение: -754
Предлагам всички комунисти и анархофашисти начело с МониСакса да открият атракцията и да ги заключим вътре.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама